Kira davaları patlama yaşıyor: 2023’te rekor bekleniyor

Ä°zmir Tüketici Hakem Heyeti üyesi Avukat Salih Emrah Ertan, kira davalarının her yıl iki kat arttığını dile getirdi, “2023’te de 2022’nin sayılarının ikiye katlanacağı öngörülüyor” dedi.

Kira artışları nedeniyle birçok kiracı ve mülk sahibi arasında anlaÅŸmazlıklar yaÅŸanıyor. Bu anlaÅŸmazlıkların çözümü için mahkemeye baÅŸvuranların sayısı da her geçen yıl artıyor. 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli olan yüzde 25’lik kira artışı sınırının ne olacağı ise merak konusu.

Avukat Salih Emrah Ertan, kira davalarının son durumunu ve geleceÄŸini anlattı. Ertan, “Kira davaları her yıl iki katına çıkıyor. Bu hem icra hem de sulh hukuk mahkemelerinde görülen davalar için geçerli. 2023’te de bu trendin devam edeceÄŸini tahmin ediyoruz. Bu durum hem mahkemelerin iÅŸ yükünü hem de toplumsal huzuru olumsuz etkiliyor. Kiracı ve mülk sahibi arasında yaÅŸanan sorunlar, insanların barınma hakkını ve yaÅŸam kalitesini tehdit ediyor” dedi.

Ertan, kira artışlarına iliÅŸkin mevcut yasal düzenlemeyi de deÄŸerlendirdi. Ertan, “Geçen yıl çıkan bir kanunla kira artışları yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Bu sınırlama 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli. Bu tarihten sonra kira artışları tekrar tüketici fiyat endeksi (TÃœFE) oranına göre yapılacak. Ancak yeni bir düzenleme yapılacağı da konuÅŸuluyor. Bu düzenlemenin piyasa koÅŸullarına ve tarafların haklarına uygun olması gerekiyor. Aksi takdirde daha fazla dava ve ihtilaf doÄŸabilir” diye konuÅŸtu.

Ertan, kira davalarında ara buluculuk zorunluluÄŸunun da önemine vurgu yaptı. Ertan, “1 Eylül’den itibaren kira ihtilaflarında ara buluculuk zorunlu hale geliyor. Bu, dava açmadan önce tarafların bir ara bulucuya baÅŸvurması ve sorunlarını uzlaÅŸarak çözmeye çalışması demek. Ara buluculuk hem zamandan hem de maliyetten tasarruf saÄŸlıyor. Ayrıca tarafların iliÅŸkilerini de koruyor. Ara buluculuk sürecinde anlaÅŸma saÄŸlanamazsa dava açılabiliyor” dedi.

Ertan, kira davalarına iliÅŸkin bazı örnekler de verdi. Ertan, “ÖrneÄŸin bir kiracı, mülk sahibinin kendisine verdiÄŸi tahliye taahhütnamesini imzalamıştır. Bu taahhütnameye göre kiracı, belirli bir tarihte evi boÅŸaltacaktır. Ancak kiracı bu tarihte evi boÅŸaltmazsa, mülk sahibi icra takibi baÅŸlatabilir veya dava açabilir. Bu durumda kiracının savunma hakkı çok sınırlıdır” dedi.

Ertan, baÅŸka bir örnek olarak da fahiÅŸ kira artışlarını gösterdi. Ertan, “Bir mülk sahibi, kiracısına yüzde 25’ten fazla kira artışı yapmak istiyorsa, bunu ancak haklı bir sebeple yapabilir. ÖrneÄŸin mülk sahibi, evin bakım ve onarım masraflarını karşılamak için kira artışı yapabilir. Ancak bu artışın makul olması ve belgelendirilmesi gerekir. Aksi halde kiracı, kira artışının iptali için dava açabilir” dedi.  (DHA)