Kavala kararına tepki: Düşman hukuku uygulanıyor

İş insanı Osman Kavala’nın tahliye edilmemesine adliye önünde tepki gösterilerek, “Düşman hukuku uygulanıyor” denildi.

Gezi Parkı eylemleri nedeniyle 2017’den bu yana tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 16 hak ve hukuk savunucusu ile Beşiktaş taraftar grubu çArşı’nın 35 üyesinin yargılandığı davanın 3’üncü duruşması görüldü. Çağlayan’da bulunan 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, tutuklu bulunan Kavala hakkında tahliye kararı çıkmadı.

TEK SOMUT DELİL YOK!

Kararın ardından adliye önünde açıklama yapıldı. Kısa bir konuşma yapan dava avukatlarından Evren İşler, yargılamanın demokratikleşmenin önünü kapattığına dikkati çekti. Dosya hakkında beraat kararı verildiğini anımsatan İşler, yargılamanın tekrar görülmesi için Gezi ve çArşı davalarının birleştirildiğini söyledi. AKP iktidarının isteği dahilinde bu yargılamanın yapıldığını belirten İşler, “Bu yargılama bir tek somut delil dahi olmadan yapılıyor” dedi.

‘SUÇA ORTAK OLUYORLAR’

Duruşmada yaşananlara dair konuşan İşler, “Dosyanın var olan durumun devamını sağlayacak ara bir karar verildi. Başından beri söylediğimizi tekrar edelim; 2013 Mayıs’ından beri devam eden soruşturmalardaki hukuka aykırılık, duruşma salonunda da devam etti. FETÖ’cü hakim ve savcıların yürüttüğü soruşturmalardır diye kendilerini aktaramazlar. Mahkemeyi suça ortak olmamayı davet etmiştik. Ama verilen ara kararla görüyoruz ki bu suça ortak olma ısrarı var” diye belirtti.

‘GEZİ TEKRAR BERAAT EDECEK’

Gezi’nin umut olduğunu ve bu umudun sahipsiz bırakılmadığını ifade eden İşler, hukuk mücadelesinin de bırakılmayacağını kaydetti. Ülkede umudun her zaman sahiplenildiğini ifade eden İşler, “Bu umuttan beslenen Gezi de, bu memleketin umudu olan Gezi de ne kadar yargılanırsa yargılansın işin sonunda beraat edecektir. Bundan şüphe duymuyoruz” dedi.

‘UCUBE VE ASPARAGAS BİR DAVA’

Daha sonra söz alan CHP’li Sezgin Tanrıkulu ise, adliyeden üzüntü ile ayrıldıklarını söyledi. Adaletsizlik nedeniyle yıllardır kara kış demeden adliye önüne geldiklerini belirten Tanrıkulu, “Bu dava hukuki saiklerler açılmış bir dava değildir ve bir hukuk zemininde yürümüyor. Tamamen siyasi bir zeminde yürüyor” dedi. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a tepki gösteren Tanrıkulu, Erdoğan’ın dış güçlere işaret ederek böyle bir dava yarattığını ifade etti. Davanın “asparagas” ve “ucube” olarak değerlendiren Tanrıkulu, “Davaları birleştirerek, korku yaratmaya çalışıyorlar. Amaçları bu algıyı sürdürmek” ifadelerini kullandı.

KONSEY KARARINA DİKKATİ ÇEKTİ

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin iki gün sonra yapılacak toplantısına dikkati çeken Tanrıkulu, “Türkiye’nin Konsey önünde böyle bir hale düşürülmesinden üzgünüm. Konsey, davada yer aldığı iddia edilen delillerle bir kişiyi tutuklayıp cezaevinde tutamazsınız diye kararı var. Şimdi yarın ne diyeceğiz?” diye sordu.

‘DÜŞMAN HUKUKU UYGULANIYOR’

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepki gösteren Tanrıkulu şöyle konuştu: “Yetkilerinizi düşman hukuka göre kullanamazsınız. Ama maalesef arkamızdaki adliyede hukuk işlemiyor. İşleyen düşman ceza hukuku. Bu da siyasetin talimatıyla işliyor” dedi. Erdoğan’ın Türkiye’nin başsavcısı ve yargıcı olduğu söyleyen Tanrıkulu, “Erdoğan’ın hedef gösterdiği birinin artık tahliye olması, beraat etmesi artık imkansız. Böyle bir durum ile karşı karşıyayız. Ancak biz bu zihniyete karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.”