Karadeniz’de 4 il sele teslim, güneyde yangınlar devam ediyor

Karadeniz’de etkili olan aşırı yağışlar 4 ili teslim alırken bir vatandaşın kayıp olduÄŸu açıklandı. Ãœlkenin güneyinde ise yangınlar devam ediyor. 

İçiÅŸleri Bakanlığı’na baÄŸlı Afet ve Acil Durum (AFAD) BaÅŸkanlığı, Karadeniz Bölgesi’nde etkili olan aşırı yağışlar nedeniyle Sinop ve Bartın’da meydana gelen sel ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Sinop’ta baÅŸlayan aşırı yağışların ÅŸehir merkezi ve Ayancık ilçesinde etkili olduÄŸu, bölgede sel ve su baskınlarının meydana geldiÄŸi belirtildi. Sinop’ta mahsur kalan vatandaÅŸlar için hava araçlarının görevlendirildiÄŸi, belediyenin itfaiye ekiplerinin su boÅŸaltma çalışmaları yaptığı ifade edilen açıklamada, Sinop Ayancık Devlet Hastanesi’nin tahliye edildiÄŸi belirtildi.

Açıklamada Bartın’da baÅŸlayan aşırı yağışların da sel ve heyelan meydana getirdiÄŸi, Ulus Akörensöküler köyünde bir vatandaşın kaybolduÄŸu ve arama çalışmalarının devam ettiÄŸi bildirildi. Ayrıca, Karabük–Bartın yolu Bahçecik mevkiinde yoÄŸun yağış sonucu bir köprüde meydana gelen göçükte yaralanan 13 kiÅŸiden 8’inin tedavisine devam edildiÄŸi, Ulus ilçesine baÄŸlı 12 köye elektrik verilemediÄŸi belirtildi.

Kastamonu’da da etkili olan kuvvetli yaÄŸmur, 8 ilçede sele neden olurken; köprüler yıkıldı, araçlar sürüklendi, mahsur kalan çok sayıda kiÅŸi kurtarıldı.

Ordu’da da ise Cumartesi günü akÅŸam saatlerinde baÅŸlayan ve 3 gün boyunca etkili olan ÅŸiddetli yağış sonrası baÅŸlatılan hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Ä°l genelinde 255 noktada heyelan meydana geldiÄŸi, 632 noktaya ekiplerin müdahale ettiÄŸi açıklandı.

Soylu: Yağış miktarı 300 kilonun üstüne geçti

İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu da yaptığı açıklamada, “Bölgede AFAD koordinasyonunda hem müdahaleler hem tahliyeler hem de arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Bazı haber alınamayan yerler var. Bunlarla ilgili de haber alındığı sürece vatandaşımıza bilgiyi intikal ettirmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Bazı yerlerde su yüksekliÄŸinin 3-4 metreye ulaÅŸtığını ve vatandaÅŸların bir kısmının evlerinin çatısında olduÄŸunu belirten Soylu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın meteorolojiden aldığı bilgiye göre, yağış miktarının 300 kilogramın üzerine geçtiÄŸini, 100 kilonun üstünde yağış miktarını afet olarak sınıflandırdıklarını kaydetti.

SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca da dün gece yaptığı açıklamada Sinop Ayancık Devlet Hastanesinin tahliye edildiÄŸini, 4’ü yoÄŸun bakım hastası, 45 hastanın Sinop Atatürk Devlet Hastanesine nakledildiÄŸini bildirmiÅŸti.

Yangınlarda son durum

Ülkenin kuzeyinde sel ile mücadele edilirken, güneyde yangınlar sürüyor.

Burdur’un Bucak ilçesine baÄŸlı Çobanpınarı köyünde baÅŸlayan orman yangınına karadan ve havadan müdahale devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bugün yaptığı açıklamada, “KöyceÄŸiz yangınında yerleÅŸim yerlerine tehdidi ortadan kaldırdık. Yangının sonuna doÄŸru geliyoruz” dedi. Burdur Bucak yangınının tehlikeli olduÄŸunu ifade eden Pakdemir, “Yanan evler, boÅŸaltılan evler var” bilgisini paylaÅŸtı.

Pakdemirli, yangınlara iliÅŸkin 28 Temmuz’dan bu yana 53 ilde 275 orman yangını ve 219 kırsal alan yangını çıktığına iÅŸaret ederek “Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkilerini tüm dünya gibi biz de yaşıyoruz. Yangınla mücadele eylem planlarımızı küresel ısınma risklerini de göz önüne alarak yeniliyoruz” diye konuÅŸtu.

DW/ AI, BK