İzmir’de 842 okula ‘Manevi Danışman’ atanması tepki çekti

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 842 okula din görevlilerini ‘manevi danışman’ olarak ataması, eğitimciler ve veliler tarafından tepkiyle karşılandı. Kararın, laik eğitim ilkesine aykırı olduğu ve cemaatlerin okullara sızmasına zemin hazırlayacağı belirtildi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında 842 okulda ‘manevi danışmanlık’ hizmeti vermek üzere Diyanet İşleri Başkanlığı ile protokol imzaladı. Protokole göre, okullarda görev yapacak din görevlileri, öğrencilere manevi destek sağlayacak, dini ve ahlaki konularda rehberlik edecek.

Kararın duyurulmasının ardından, eğitimciler ve velilerden tepki yağdı. Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Ali Öztürk, kararın laik eğitim ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Öztürk, “Okullarımızda manevi danışmanlık hizmetine ihtiyaç yoktur. Öğrencilerimizin manevi ihtiyaçlarını karşılayacak olan rehber öğretmenlerimiz vardır. Bu kararla, okullarımızda cemaatlerin etkinliği artacak ve öğrencilerimiz baskı altına alınacaktır.” dedi.

İzmir Veliler Derneği Başkanı Ayşe Yılmaz da karara tepki gösterdi. Yılmaz, “Okullarımızda din görevlilerinin ne işi var? Biz veliler olarak çocuklarımızın laik ve bilimsel bir eğitim almasını istiyoruz. Din eğitimi isteyenler zaten imam hatip okullarına gidebilir. Bu kararla, çocuklarımızın zihinleri bulandırılacak ve cemaatlerin kucağına atılacaktır.” diye konuştu.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise kararı savundu. Müdürlükten yapılan açıklamada, “Manevi danışmanlık hizmeti, öğrencilerin dini ve manevi yönden gelişimine katkı sağlamak amacıyla verilmektedir. Din görevlileri, öğrencilere zorbalık, madde bağımlılığı, intihar gibi sorunlarla başa çıkma konusunda yardımcı olacaktır. Bu hizmet, gönüllülük esasına dayalı olup, hiçbir şekilde öğrencilerin inanç özgürlüğüne müdahale edilmeyecektir.” denildi.