UBS, Türkiye ekonomisindeki büyüme hızının önümüzdeki yıllarda yavaşlayacağını, ancak bu sayede makro dengesizliklerin bir ölçüde giderileceğini öngördüğü bir rapor yayınladı. Raporda, Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybının devam edeceği, enflasyonun ise 2024’ün ikinci yarısından itibaren düşüşe geçeceği tahmin edildi.
Rapora göre, Türkiye ekonomisi 2022-2023’te yüzde 5’lik büyüme performansını sürdürecek, ancak 2024’te yüzde 2,4’e, 2025’te ise yüzde 3,2’ye gerileyecek. UBS, “Bu gerileme, makro dengesizliklerde bir miktar düzeltmeye imkan verecek ve daha düşük enflasyon, dış açık getirecek” değerlendirmesini yaptı.
UBS, Merkez Bankası’nın para politikasında da değişiklik bekliyor. Banka, Merkez Bankası’nın 2024’ün ikinci yarısında bir miktar gevşemeye gideceğini, ancak faizleri 2024’ün ilk yarısında yüzde 40 seviyesinde tutacağını tahmin ediyor. UBS, “Merkez Bankası’nın faizleri daha da artırma ihtimalini göz ardı etmiyoruz, ancak bu senaryo için olasılık düşük” dedi.
Türk Lirası’nın zayıflamasının devam edeceğini öngören UBS, TL’nin dolar karşısında 2024 sonunda 39’a ve 2025 sonunda 48’e gerileyeceği tahmininde bulundu. Enflasyonun ise 2024’ün ikinci yarısından itibaren düşmeye başlayacağını, ancak 2024 sonunda Merkez Bankası’nın yüzde 36 olan tahmininin üzerinde yüzde 41,4 seviyesinde gerçekleşeceğini öngördü.
UBS raporunda, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönemde karşılaşabileceği risklere de değindi. Raporda, “Türkiye ekonomisi için en büyük risklerden biri siyasi belirsizlik. Erken seçim ihtimali ve anayasa değişikliği tartışmaları piyasalarda oynaklığı artırabilir. Ayrıca küresel finansal koşulların sıkılaşması da Türkiye’yi olumsuz etkileyebilir” denildi.
- 76 Barodan Av. Mehmet Pehlivan İçin Ortak Çağrı: “Tutuklu Savunmayı Reddediyoruz” - 14 Eylül 2025
- CHP Hedefte — Almanya Medyası Gelişmeleri Böyle Görüyor - 13 Eylül 2025
- Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan İkinci Kez Tutuklandı - 13 Eylül 2025