İstiklal Caddesi kadınlara kapatıldı

İstanbul’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Taksim’de yapılabilecek etkinlikleri ve yürüyüşleri engellemek amacıyla yoğun güvenlik güvenlik önlemleri alındı. İstiklal Caddesinin kapatılması nedeniyle kalabalık bir grup Sıraselviler’de toplandı.

Valilik, Taksim’e çıkışları öğle saatlerinde metro çıkışları dahil olmak üzere kapattı.

İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm sokak ve caddelere de çelik bariyerler çekildi.

Engellemelere karşın, kadın örgütlerinin ise çağrısı ile Feminist Gece Yürüyüşü için İstiklal Caddesi’nin arka sokaklarında toplanıldı.

Sıraselviler Caddesi’nde toplanan gruplar İstiklal Caddesi’ne çıkabilmek için ara sokakları denedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Twitter hesabı üzerinden bir mesaj paylaştı ve alınan önlemleri eleştirdi:

“Bizden yani kadınlardan çok korktuğunuzu biliyorduk ama bu kadar da belli etmeyeydiniz iyiydi. Alanları, meydanları kapatarak kadın mücadelesinin önüne geçemeyeceğinizi yine kadınlar gösterecek size..”

Valilikten yasaklamalara yönelik olarak yapılan açıklama şu şekilde:

Bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü en içten duygularımızla kutluyoruz.

Bu anlamlı ve güzel gün nedeniyle İstanbul’daki sivil toplum kuruluşlarınca 7-8 Mart 2020 tarihlerinde yapılacağı bildirilen bütün faaliyetlere Valiliğimiz ve kaymakamlıklarımız tarafından gerekli izinler verilmiştir.

Ancak bazı sivil toplum kuruluşları ve şahıslar tarafından sosyal medya yoluyla Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesinde, bugün saat 19.00’da etkinlik duyurusu yapılmaktadır.

Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’nin 2911 Sayılı Kanun çerçevesinde ilan edilen alanlar içerisinde olmaması nedeniyle akşam saatlerinde bu yerlere çıkan bütün yollar kapalı olacaktır.

Kadıköy’de kalabalık bir kutlama yapıldı

Çeşitli partilerden ve sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık 2 bin kadın Kadıköy’de bulunan Beşiktaş şehir hatları iskelesi önünde toplandı.

Kadın cinayetlerine karşı sloganlar atan grup, halay da çekti.