Uluslararası Para Fonu (IMF) Rusya’nın doÄŸal gaz ambargosunun Macaristan, Slovakya, Çekya ve Ä°talya’daki resesyonu derinleÅŸtirebileceÄŸi uyarısında bulundu.
IMF araÅŸtırmacıları bir blog yazısında Rusya’nın doÄŸal gazı kesmesi ve alternatif kaynaklar konusunda iÅŸ birliÄŸi yapılamaması halinde bazı ülkelerin normal gaz tüketiminin yüzde 40’ına varan eksiklikle karşı karşıya kalabileceÄŸini belirtti
IMF uzmanları, Rus doÄŸal gaz ambargosundan ekonomik olarak en olumsuz etkilenecek ülkenin Macaristan olduÄŸunu belirterek, gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 6’dan fazla azalacağı tahminini yürüttü. Yazıda Slovakya, Çekya ve Ä°talya’nın da sıvılaÅŸtırılmış doÄŸal gaz (LNG) da dahil, alternatif kaynaklar bulamaması halinde gayrisafi yurt içi hasılalarında yüzde 5’lik düşüş öngörüldü.
Tam entegre bir pazarın olduÄŸu en iyimser senaryoda ise ekonomik zararın azaltılacağına dikkat çekildi, ancak yine de gayrisafi yurt içi hasılada düşüş tahmini yapıldı. Bu düşüşün Macaristan için yüzde 3’ten fazla, Slovakya ve Ä°talya için yüzde 2’den fazla ve Çekya içinse yüzde 2’den az olması öngörülüyor.
Alman ekonomisi de küçülecek
Alman ekonomisine iliÅŸkin yapılan deÄŸerlendirmede de, en kötü senaryoda gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2’lik, alternatif enerji kaynaklarının temin edildiÄŸi ve tüketimin azaltıldığı en iyimser senaryoda ise yüzde 1’lik küçülmesi bekleniyor.
Ancak 2023’te Almanya’nın ekonomik faaliyetlerinin yüzde 2,7 azalacağı, 2022 ve 2023’te toptan gaz fiyatlarındaki artışın tetiklemesiyle enflasyonun yüzde 2 daha artabileceÄŸi tahmini yapıldı.
“Yüzde 70’lik kesinti kısa vadede idare edilebilir”
AraÅŸtırmacılar, Rusya’nın Haziran 2021’den bu yana sevkiyatı azaltmasına raÄŸmen, ÅŸimdiye kadar Avrupa’nın altyapısının ve küresel arzın durumu idare ettiÄŸini kaydetti.
Rusya’nın Ukrayna’ya savaÅŸ açarak Batılı ülkelerin ekonomik yaptırımlarını tetiklediÄŸi yılın ilk çeyreÄŸinde toplam gaz tüketiminin bir önceki yıla göre yüzde 9 az olduÄŸuna ve özellikle küresel piyasalardan LNG gibi alternatif kaynaklara baÅŸvurulabildiÄŸine dikkat çeken araÅŸtırmacılar, “Çalışmamız alternatif kaynaklara eriÅŸilmesi ve yüksek fiyatlar nedeniyle talebin azalması durumunda Rus doÄŸal gazında yüzde 70’lik bir kesintinin kısa vadede idare edilebileceÄŸini gösteriyor” diye yazdı.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024