İmamoğlu’dan MOBESE görüntüsü suç duyurusu

İmamoğlu, İngiltere Büyükelçisi ile yemek yediği restoran girişindeki MOBESE görüntülerinin sızdırılmasıyla ilgili suç duruyusunda bulundu. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Erem İmamoğlu, bir restorana yemeğe gidişinin yer aldığı MOBESE görüntülerinin elde edilip yayılmasına yönelik suç duyurusunda bulundu.

İmamoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği şikayet dilekçesinde, “resmi iş yemeği dönüşüne ait MOBESE (Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu) görüntülerini sızdıran kamu görevlileri ve bu görüntüleri hukuksuz şekilde temin edip yayınlayan kişiler hakkında kamu davası açılmasın”ı istedi.

Suç duyurusunda, “görevi suçu önlemek, kişilerin güvenliğini sağlamak olan ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kontrolünde sınırlı kişilerin erişimine açık olan MOBESE’nin hukuksuz şekilde kullanıldığı, bu kullanımın mağduriyete sebep olduğu” belirtilerek, şüpheli veya şüphelilerin tespit edilerek cezalandırılması talep edildi. Suç duyurusunda kayıtları sızdıran kişiler tespit edilmesi istendi. Tespit edilecek isimler için ayrıca dava açılacağı hatırlatıldı.

“Hukuka aykırı bir şeklide kullanıldı”

Başvuruda, “görüntülerin ortada hiçbir hukuki gerekçe olmadan kaydedilip paylaşılması”nın da TCK’ya göre suç olduğu hatırlatılan başvuruda, şunlara yer verildi:

“Somut olayda tespit edilecek şüpheli veya şüphelilerce görev gereklerine aykırı hareket edilmiş, MOBESE görüntüleri basına sızdırılmıştır. MOBESE sistemindeki görüntüler ancak yetkili kamu görevlilerinin erişimine açık olup, yetkisiz üçüncü kişilerin erişim imkanı bulunmamaktadır. Görev gereklerine aykırı hareket edilmek suretiyle müvekkilin kişilik haklarına saldırıda bulunulmuştur.”

Görüntülerin alındığı MOBESE kamerasının seri numarasının da yer aldığı suç duyurusunda, “Görüntülere hangi personelin erişim sağladığı ve bunun ne kadar sürdüğü tespitinin yapılması” da istendi.

Başvuruda, “görüntüleri hukuksuz bir şekilde temin edip yayan şüpheliler hakkında da yasal işlem yapılması” talep edildi.

Yemek görüntüleri

Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da kar yağışının yoğun olduğu 24 Ocak bir restoranda yemek yediği haberleri sosyal medya ve internet sitelerinde yer almış. Buna kanıt olarak da MOBESE kameralarından alındığı anlaşılan görüntüler paylaşılmıştı.

Ertesi gün, İmamoğlu’nun yemek yediği kişinin İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott olduğu açıklanmıştı. İmamoğlu, buluşmanın  önceden programlanmış bir resmi yemek olduğunu belirterek, restorana giriş görüntülerinin aktarılma biçiminin suç olduğunu iddia etmişti. (Ajans Bizim)