ILO Raporu: Türkiye’de Depremlerin Ä°ÅŸgücü Piyasası Ãœzerindeki Etkileri

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 1919 yılında Versay Barış AnlaÅŸması ile kurulan ve sosyal adalet, insan ve çalışma hakları konularında uluslararası standartlar geliÅŸtiren bir BirleÅŸmiÅŸ Milletler ihtisas kuruluÅŸudur. ILO, her yıl Haziran ayında Cenevre’de düzenlenen Uluslararası Çalışma Konferansı’nda üye ülkelerin hükümet, işçi ve iÅŸveren temsilcileriyle bir araya gelerek çalışma hayatına iliÅŸkin sözleÅŸme ve tavsiyeler kabul etmektedir.

ILO, Åžubat 2023’te Türkiye’nin MaraÅŸ bölgesinde meydana gelen depremlerin iÅŸgücü piyasası üzerindeki etkilerini inceleyen bir rapor yayınladı. Rapora göre, depremler nedeniyle 657 bin tam zamanlı istihdam kaybı yaÅŸandı ve bu da Türkiye’nin toplam istihdamının %1,6’sına denk geldi. Depremlerden en çok etkilenen sektörler tarım, imalat ve ticaret oldu. Depremler ayrıca iÅŸsizlik oranını %0,5 artırarak %13,4’e yükseltti. Raporda, depremzedelerin geçici istihdam programlarına dahil edilmesi, sosyal güvenlik yardımlarının artırılması ve iÅŸyerlerinin yeniden inÅŸası için kredi saÄŸlanması gibi öneriler de yer aldı.

Bu rapor, ILO’nun Türkiye’deki ortaklarıyla yaptığı iÅŸbirliÄŸinin bir sonucu olarak hazırlandı. ILO Türkiye Ofisi, Türkiye’de insana yakışır iÅŸ için politika belirlemeyi iyileÅŸtirmek, engelli kiÅŸilerin ve kadınların iÅŸgücü piyasasına eÅŸit eriÅŸimini saÄŸlamak, sosyal taraflarda karar mekanizmalarında kadın temsilinin güçlenmesini saÄŸlamak gibi konularda destek vermektedir. ILO ayrıca Türkiye’de çocuk işçiliÄŸi ile mücadele etmek için de çalışmalar yürütmektedir.

ILO’nun bu raporu ve diÄŸer faaliyetleri, Türkiye’nin deprem sonrası toparlanmasına ve çalışma hayatının iyileÅŸtirilmesine katkı saÄŸlayabilir. ILO’nun uluslararası çalışma normlarına uyum saÄŸlamak da Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artırabilir. ILO ile Türkiye arasındaki iÅŸbirliÄŸinin devam etmesi ve güçlenmesi her iki tarafın da yararına olacaktır.