İklim değişikliği: Büyük baştankaralar üç hafta erken yumurtlamaya başladı

Oxford Ãœniversitesi’nden Dr. Ella Cole “Bu ormanın bazı kesimlerinde yumurtalama dönemi üç hafta erkene kaydı” diyor.

KuÅŸbilimi uzmanı Cole, dünyanın üzerinde en çok araÅŸtırma yapılan ormanlarından biri olan Oxfordshire bölgesindeki Wytham Ormanı’ndaki çok özel bir alanı bana gösteriyor.

Bu yıl, ormandaki 40 büyük baştankara kuşu kuşağını inceleyen araştırmanın 75. yıldönümü.

Dünyanın en uzun süren hayvan takibi araÅŸtırmalarından biri…

Araştırmada, her yuva, her kuş, dişilerin yumurtlaması ve yavruların yumurtadan çıkması kayıt altına alındı. Bu veriler de yumurtlamadaki zamanlama değişimini ortaya koydu.

Dr. Cole “Buradaki baÅŸtan karalar aslında, yiyecek zincirinin diÄŸer unsurlarını takip ediyor. Yani baÅŸlıca besin kaynakları tırtılların sayısının zirve yaptığı ve tırtılların beslendiÄŸi meÅŸe aÄŸaçlarının yeÅŸerdiÄŸi dönemi. Tüm bir gıda zinciri ilkbahar aylarının daha erken dönemine kaydı” diye açıklıyor durumu.

Sayılarla 75 yıllık araştırma:

  • 700-800 – her yıl kontrol edilen yuva sayısı
  • 10,000 – yumurtlama ve yavruların yumurtadan çıkışı arasındaki iki haftalık sürede yetiÅŸkin büyük baÅŸtankaraların yediÄŸi tırtıl sayısı
  • 350 – Wytham büyük baÅŸtankara projesinden üretilen bilimsel yayın sayısı

Alan, bölgede yaÅŸayan bir aile tarafından bilimsel araÅŸtırmalar yapılması ÅŸartıyla 1942’de Oxford Ãœniversitesi’ne bağışlandı.

Uzmanlar bu koÅŸulu yerine getirdi ve ÅŸu anda 320 hektarlık alanda1200 özel yapım yuva var. Bu yuvaların bazılarında 1947’den bu yana büyük baÅŸtankaralar ve mavi baÅŸtankaralar yaÅŸadı.

Büyük baÅŸtankaraların ortalama ömrü iki yılın biraz altında. Dolayısıyla 75 yıllık ardaÅŸtırmada 40 kuÅŸak kuÅŸ incelendi. Dr. Cole “Ä°nsanlarla kıyaslarsak, aile aÄŸacını 10. yüzyıla kadar araÅŸtırmak gibi” diyor.

Cole ve çalışma arkadaşları özel izinle yuvalara ulaşıyor, her birini işaretliyorlar ve uçmadan önce bütün yavrulara takip için halkalar takıyorlar.

Araştırmanın uzun ayrıntılı olması ve uzunluğu bazı çok önemli sonuçlar ortaya koydu.

2017’de yapılan bir evrim araÅŸtırması, Wytham’daki büyük baÅŸtankaraların, Hollanda’daki büyük baÅŸtankaralara kıyasla daha uzun gagalar geliÅŸtirdiÄŸini, bunun da kuÅŸ yemliklerini daha etkin kullanabilmelerini saÄŸladığını ortaya koydu.

Dr. Cole “Bu ülkede kuÅŸ yemine Avrupa’nın toplamının iki katından fazla para harcıyoruz. Dolayısıyla, bir anlamda evrimsel deÄŸiÅŸikliÄŸe yol açmış olabileceÄŸimizi görmek kolay” diyor.

Araştırmada, doğal dünyanın iklim değişikliğine nasıl yanıt verdiğini gösteren sonuçlar da söz konusu.

Büyük baÅŸtankara projesine liderlik eden Oxford Ãœniversitesi’nden Prof. Ben Sheldon “Zamanla üretkenlik ve hayatta kalma güdüsünün nasıl deÄŸiÅŸtiÄŸini ve göz gibi davranışları inceleyebiliyoruz. Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle daha sık görülen aşırı hava olaylarının kuÅŸ nüfusunu nasıl etkilediÄŸi üzerine çalışmalar yapabiliyoruz” dedi.