Hukuk Örgütleri, Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi

Ankara, Mersin ve İstanbul’da Hukukçular, Can Atalay’ın milletvekilliğini protesto etti. Yargıtay kararını “darbe” olarak nitelendirdiler…

Hukuk örgütleri, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesine tepki göstererek, Ankara, Mersin ve İstanbul’da açıklamalarda bulundu. Ankara’da gerçekleşen açıklamada, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Adalet için Hukukçular, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Demokrasi İçin Hukukçular, Hukukçu Dayanışması ve Toplumsal Hukuk bir araya geldi. Açıklamada, “Hatay halkının iradesi gasp edilemez, Can Atalay’a Özgürlük” pankartı taşındı.

Adalet İçin Hukukçular üyesi Sabiha Aylin Dağ, Yargıtay kararını “darbe” olarak nitelendirerek, anayasa hükmünün uygulanmadığını vurguladı. Dağ, Bekir Bozdağ’a yönelik tepkisini dile getirerek, “Saray, depremzede Hatay halkının iradesini hiçe saydı” dedi. Dağ, “Gezi tutsakları bu halkı savunmaktan başka hiçbir şey yapmadı. Can Atalay’ın yeri de Silivri Cezaevi değil, Meclis’tir, Hatay sokaklarıdır. Meclis tarihine geçen bu kara leke temizlenmeli ve Can Atalay derhal serbest bırakılmalıdır” çağrısı yaptı.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Mersin’de Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesine dair DİSK binasında bir açıklama gerçekleştirdi. DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, anayasa mahkemesinin Atalay’ın tahliyesine dönük verdiği kararları hatırlatarak, anayasanın yok sayılmasının hukuk devletinin yok sayılması anlamına geldiğini belirtti. Göksoy, “Bugün hukukun üstünlüğüne, demokrasiye bir kez daha sahip çıkma günüdür. Yargı darbesine sessiz kaldığımız her bir gün ülkemizin hukuksuzluklar zincirine bir yenisi eklenecektir. Hukuk tanımaz ve halkın iradesini yok sayan ülke yöneticileri, ülkemizde her gün yeni bir hukuk utancının yaşanmasına artık son vermelidir. Hukuk darbesine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

İstanbul’da Atalay’ın arkadaşları ve meslektaşları adliye önünde bir araya gelerek Adalet Nöbeti gerçekleştirmek istedi. Ancak adliye içerisindeki merdivenlerde oturmak isteyen avukatlar, polis ve özel güvenlik görevlileri tarafından engellendi. Bunun üzerine adliye önünde açıklama yapıldı. Avukatlar, Atalay nezdinde yapılan bu tutsaklığın Soma’daki emekçilere ve Gezi’deki milyonlara yönelik olduğunu belirtti. Atalay’ın annesi Şükran Atalay da, oğlunun suçsuz olduğunu belirterek, “Can Atalay sorununun çözümü basittir. Karmaşık ve karışık yol ve yöntemlere hiç gerek yoktur. Çözüm hak ihlali kararının uygulanmasıdır. Diğer bütün yol arayışlar, durumu daha da çıkmaza sokma potansiyeli içermekte, hukuku zorlamaktadır. Düşünülen yolların niyetleri hakkında bir şey söylemeyeceğim. Ancak çözüm arayışı konusunda Anayasa Mahkemesi yolu göstermiştir. Meclis, AYM kararına desteklerini göstermelidir.” şeklinde konuştu.