Guterres iklim zirvesinde konuştu: “Dayanışma ya da toplu intihar”

 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansında (COP27) yaptığı konuşmada, küresel ısınma konusunda dünyanın ya “dayanışmayı ya da toplu intiharı” seçeceğini söyledi.

Küresel ısınma ve artan etkileri karşısında insanlığın “işbirliği yapması gerektiği belirten Guterres, bunun yapılmaması durumunda insanlığın ”yok olacağı” uyarısında bulundu.

BM Gene Sekreteri, “İklim cehennemine giden yoldayız ve ayağımız hala gaz pedalında. Hayatımızın mücadelesini kaybediyoruz” dedi.

Guterres, dünyanın en zengin ve en yoksul ülkeleri arasında fosil yakıtlardan geçişi hızlandırmak ve yoksul ülkelerin emisyonları azaltabilmelerini sağlamak için anlaşma yapılması çağrısında bulundu.

Guterres, anlaşmanın, yoksul ülkelerin, ısınmanın kaçınılmaz etkileriyle başa çıkabilmelerini sağlamak ve gereken finansmanın sağlanmasını hızlandırmak için gerekli olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri, “Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin’e bu anlaşmayı gerçeğe dönüştürme çabalarına katılma konusunda özel bir sorumluluğu olduğunu” kaydetti.

Guterres, karbon yoğunluğu en yüksek yakıt olan kömürün kullanımını 2040’a kadar durdurmayı ülkelerin kabul etmesi gerektiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı üyelerinin de 2030’a kadar bu hedefe ulaşmalarını istedi.

On yıllardır devam eden iklim görüşmelerine rağmen ülkelerin harekete geçmekte çok yavaş ya da isteksiz davrandıklarını belirten Guterres, gezegeni aşırı ısınmadan kurtarmak için yeterli ilerleme kaydedilemediğine dikkat çekti.

2015 Paris iklim anlaşmasını imzalayan ülkeler, küresel sıcaklığın sanayi öncesi seviyenin 1,5 dereceden daha fazla yükselmesini engellemek için uzun vadeli hedeflere ulaşma taahhüdünde bulunmuştu.