Eski Dışişleri Bakanı Bot: Erdoğan Yontulmamış Biri

Eski Hollanda Dışişleri Bakanı Ben Bot, ülkesinin ziyaret krizi konusunda oldukça fevri davrandığını belirterek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izni verilmemesini abartılı bir tepki olarak değerlendirdi.

Daha önce Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Hıristiyan Demokrat Partili (CDA) eski bakan, gerilimi tırmandırmanın akıllıca olmadığını vurguladı.

Ben Bot, “Hem Türkiye’ye demokrasi dersi veriyoruz hem de bizim kültürümüze yakışmayacak bir şekilde gösteri ve toplantı özgürlüğü konusunda açıklamalar yapıyoruz” dedi.

Bot, Hollandalı bir bakanın ülkesindeki referandum için kampanya yapmak üzere Türkiye’ye gitmesi halinde Ankara’nın sorun çıkarmayacağını söyledi.

“Erdoğan yontulmamış biri”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sert açıklamalarının dikkate alınmaması gerektiğini belirten eski bakan, “Ben onunla daha önce de çalıştım. Yontulmamış biri. Biraz da doğu kültürü, çabuk tepki verirsin. Ama geçer. Biz Türkiye ile ilişkilere odaklanalım” dedi.

Ben Bot’a göre Hollanda’da seçimler olmasa böyle bir şey yaşanmazdı.

Eski dışişleri bakanının bu sözleri medya tarafından da onaylanıyor. Aşırı sağcı lider Geert Wilders’in seçim öncesi “Türkiye planlarını sabote etmeyi başardığı” vurgusu yapılıyor.

Wilders, son olarak Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi’nin sınır dışı edilmesini ve Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi’nin geri çağrılmasını istedi.

Hollanda seçimleri için itici güç mü olacak?

Türkiye ile yaşanan krizin Çarşamba günü yapılacak seçimde Başbakan Mark Rutte için itici bir güç olacağına işaret ediliyor.

Hollanda hükümetinin uçuş izni iptali kararına siyasi partilerin meredeyse tamamı olumlu tepki verdi. Sosyalist Parti lideri Emil Roemer, asayiş sorunu nedeniyle böyle bir karar alınmasını mantıklı bulduğunu söyledi.

Yeşil Sol Parti lideri Jesse Klaver kararı övdü. CDA lideri Sybrand Buma, “İyi ki hala Türkiye’ye vize sorunluluğu var. Az daha bundan vazgeçiyorduk” dedi.

Buma, Türk bakanlarının başka bir ülkeden karayoluyla Hollanda’ya gelmesi halinde vizelerinin iptal edilerek sınır dışı edilmelerini istedi.