Eğitimde ÇEDES tehlikesi: Sorgulamayan bir nesil yetiştirilmek isteniyor

EÄŸitim Sen Ä°stanbul 3 No’lu Åžube BaÅŸkanı Hüseyin Tosu, ÇEDES gibi projelerin okullarda tarikat ve cemaatlere zemin hazırladığını ifade etti. Tosu, bu projelerin eÄŸitimde fırsat eÅŸitliÄŸini ortadan kaldırdığını ve eleÅŸtirel düşünen bir neslin önüne geçtiÄŸini vurguladı.

EÄŸitim Sen Ä°stanbul 3 No’lu Åžube BaÅŸkanı Hüseyin Tosu, Milli EÄŸitim Bakanlığı’nın (MEB), Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile imzaladığı “Çevreme Duyarlıyım, DeÄŸerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)” projesine iliÅŸkin eleÅŸtirilerde bulundu. Projede yer alan “manevi danışmanlar”ın imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kur’an kursu hocalarından oluÅŸtuÄŸunu belirten Tosu, projenin eÄŸitimde dinin ağırlaÅŸtırılması anlamına geldiÄŸini ifade etti.

Tosu, iktidarın ideolojisinin gereÄŸi olarak “dincilik” doÄŸrultusunda yeni bir nesil yetiÅŸtirmeyi amaçladığını savunarak, toplumu bilimden uzaklaÅŸtırarak her ÅŸeyi “kader” ile açıklayan bir kitle ve nesil yetiÅŸtirmeyi hedeflediÄŸini söyledi. Tosu, bu politikaların ÇEDES projesi üzerinden gerçekleÅŸtirilmeye çalışıldığını belirtti ve okulların Ä°mam Hatibe dönüştürülmesi ile din eÄŸitiminin süresinin uzatılmasını eleÅŸtirdi.

EÄŸitim Sen Ä°stanbul 3 No’lu Åžube BaÅŸkanı, projenin geçmiÅŸte Gülen Cemaati ile ortaklaÅŸa yapılan “hizmet” adı altındaki çalışmaları anımsatarak, bu tarz eÄŸitimlerin olumsuz sonuçlar doÄŸurduÄŸunu, çocukları bilimden ve eÄŸitimden uzaklaÅŸtırdığını vurguladı. Tosu, ÇEDES projesinin farklı tarikatlar aracılığıyla genç nesil üzerinden toplumu dindar ve dini esasları ön plana çıkaran bir hedefle ÅŸekillendiÄŸini dile getirdi.

ÇEDES projesinin 10 Åžubat’ta yaklaşık 10 ilde uygulanmaya baÅŸlanacağını ifade eden Tosu, projenin eÄŸitim diliyle ilgili bir baÄŸlantısı olmadığını ve pedagojik formasyona sahip olmayan manevi danışmanların görevlendirildiÄŸini belirtti. Projeyi bir dayatma olarak nitelendiren Tosu, siyasal iktidarın toplumun görüşünü almadan, sendikaların görüşünü almadan kendi ideolojisi doÄŸrultusunda projeler uyguladığını ifade etti.

Eğitim sisteminin gerilemesine ve çocukların erken yaşta işçi olarak çalıştırılmasına dikkat çeken Tosu, ÇEDES projesinin öğrencileri okuldan uzaklaştırarak din ağırlıklı eğitime tabi tuttuğunu belirtti. Gelecekte eğitimsiz, cahil ve piyasa ihtiyaçları doğrultusunda kullanılan bir nesil yaratılacağı endişesini dile getiren Tosu, projeye karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Tosu, iktidarın sorgulamayan bir kitle yaratma çabasında olduğunu belirterek, tarikatlar ve cemaatler aracılığıyla çocuklara yönelik işlenen suçları hatırlatarak, ailelere çocuklarını bilimsel eğitim dışındaki alanlara yönlendirmemeleri ve anadilde eğitimi savunmaları çağrısında bulundu.