Dünya’ya en yakın kara delik keÅŸfedildi…

Avrupalı gök bilimciler Dünya’ya en yakın kara deliÄŸi keÅŸfetti. Beklenmedik bir ÅŸekilde bulunan bu kara delik bize yaklaşık 1000 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. 1 ışık yılı 9,5 trilyon kilometre mesafe anlamına geliyor.

Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlanan çalışmaya göre daha önce en yakın bilinen kara delik 3 bin 200 ışık yılı mesafedeydi, yani yeni keşfedilenden 3 kat daha uzakta.

Avrupa Güney Gözlemevi’nde görevli olan ve çalışmayı yöneten Thomas Rivinius, “Belki insanlar için çok büyük bir mesafe olduÄŸu düşünülebilir, fakat galaksi boyutunda bu kara deliÄŸin aslında bize komÅŸu olduÄŸu ortaya çıkıyor” diyerek yanındaki iki yıldızın çıplak gözle görülebileceÄŸini ifade etti.

HR6819 adlı bir sistemde üç yıldızın hareketlerini takip eden gök bilimciler, yıldızlardan birinin yörüngesinde deÄŸiÅŸiklik olduÄŸunu fark etti. Åžili’deki teleskoplarla yıldızları takip eden bilim insanları, yıldızı çeken cismin kütlesinin güneÅŸinkinden 5 kat daha fazla olduÄŸunu, bunun da ancak bir kara delik olabileceÄŸi sonucuna vardı.

Etrafındaki ışığı dahi içine çektiğinden dolayı kara delikleri keşfetmek oldukça zor. Genellikle, bilim insanları, ancak yanındaki bir yıldızı veya gezegeni yuttuğu veya parçaladığında bir kara deliğin varlığını öğrenebiliyor.

Gök bilimcilere göre uzayın güney yarımküresinde bulunan Telescopium takımyıldızında yapılan bu keÅŸif, bölgede daha fazla kara deliÄŸin bulunduÄŸunun ipuçlarını veriyor. Samanyolu’nda 100 milyon ila 1 milyar buna benzer veya daha küçük kara delik bulunuyor.

Harvard Ãœniversitesi Kara Delik GiriÅŸimi direktörü Avi Loeb, “Büyük olasılıkla bundan daha yakın kara delikler var. Mutfağınızda küçük bir karınca bulursanız, orada daha fazlasının olduÄŸundan emin olursunuz” diyerek bu keÅŸfin önemine vurgu yaptı.

Kara delikler genellikle Samanyolu Galaksisi gibi büyük galaksilerin çoğunun merkezinde yer alıyor.

Kütlesel çekimin hareket halindeki ışık üzerinde etkileri Albert Einstein’dan bu yana bilim dünyasının en çok merak ettiÄŸi konuların başında geliyor.