Dünya’nın en güçlü pasaportları açıklandı: Liste değişti

Dünyanın en güçlü pasaportları listesi, VisaGuide World internet sitesi tarafından yayımlandı. Bu liste, pasaport sahiplerinin vizesiz erişebilecekleri destinasyonların sayısının yanı sıra, ülkelerin ekonomik, siyasi ve turistik önemini de dikkate alıyor. Peki, hangi ülkenin pasaportu en güçlü? Türkiye hangi sırada yer alıyor? İşte detaylar.

VisaGuide World Pasaport Endeksi, dünyanın en güçlü pasaportlarını belirlemek için farklı kriterleri bir araya getiriyor. Bu kriterler arasında, bir ülkenin pasaporta uyguladığı giriş politikası, vizesiz geçiş, ETA, varışta vize, e-vize, elçilik onaylı vize, pasaportsuz seyahat gibi faktörler yer alıyor. Ayrıca, ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH), küresel gücü ve turizm gelişimi de değerlendiriliyor.

Bu kriterlere göre, aralık 2023 itibarıyla dünyanın en güçlü pasaportu İspanya oldu. İspanyol pasaportu sahipleri 160 ülke ve bölgeye vizesiz seyahat edebiliyor. Ayrıca, Avrupa Birliği üyesi olan İspanya, sadece kimlik kartıyla AB içinde seyahat edebildiği için bu listede avantajlı konumda bulunuyor.

İkinci sırada ise 159 ülkeye vizesiz giriş hakkına sahip olan Yunanistan yer alıyor. Yunanistan da AB üyesi olduğu için kimlik kartıyla seyahat edebiliyor. Üçüncü sırada ise 158 ülkeye vizesiz erişimi olan Almanya bulunuyor.

Asya’nın zengin ve geliÅŸmiÅŸ ülkelerinden Japonya ise 157 ülkeye vizesiz giriÅŸ yapabildiÄŸi için listede 15. sırada yer alarak Avrupa dışındaki tek ülke oldu. Japonya’yı 156 ülkeyle Singapur takip ediyor.

Türkiye ise listede 94. sırada yer alarak daha önceki sıralamasını korudu. Türk pasaportu sahipleri 66 ülke ve bölgeye vizesiz seyahat edebiliyor.

VisaGuide World Pasaport Endeksi, her üç ayda bir güncelleniyor. Bu endeks, Henley Pasaport Endeksi ile benzerlik gösterse de bazı farklılıklar da içeriyor. Henley Pasaport Endeksi, sadece vizesiz erişim sayısına göre sıralama yaparken, VisaGuide World Pasaport Endeksi, diğer faktörleri de hesaba katıyor.

Bu nedenle, Henley Pasaport Endeksi’nde birinci sırada yer alan Singapur, VisaGuide World Pasaport Endeksi’nde altıncı sırada yer alabiliyor. Benzer ÅŸekilde, Henley Pasaport Endeksi’nde ikinci sırada olan Japonya, VisaGuide World Pasaport Endeksi’nde 15. sırada bulunuyor.

Pasaport endeksleri, dünyanın farklı bölgelerine seyahat etmek isteyenler için önemli bir rehber niteliği taşıyor. Bu endeksler sayesinde, hangi ülkelerin pasaportuna sahip olmanın avantajlı olduğu ve hangi ülkelerin daha kolay ziyaret edilebildiği görülebiliyor.