Bir BM raporuna göre, Taliban, Afgan kadınlarının iş, seyahat ve sağlık hizmetlerine erişimini kısıtlıyor, özellikle de kadınlar bekar veya erkek bir vasinin olmadığı durumlarda.
Raporda, Bir Sağlık Tesisi’nde işini korumak isteyen bir kadına, “bekar bir kadının çalışmasının uygun olmadığını” söyleyerek evlenmesi önerildiği bir olaya dair bilgiler bulunmaktadır.
Taliban, 2021’de iktidara geldikten sonra uyguladıkları sert önlemler kapsamında kızların altıncı sınıftan sonra okula gitmesini engelledikleri gibi, çoğu kamu alanında kadınların varlığını sınırlamıştır.
Ayrıca güzellik salonlarını kapatmış ve kendi yorumlarına göre İslami başörtüsü olan hijabın ihlal eden kadınları tutuklamaya başlamışlardır. Taliban, Mayıs 2022’de, kadınların sadece gözlerini göstermelerini ve baştan ayağa burka benzeri kıyafetler giymelerini öneren bir dekret yayımlamıştır, bu, Taliban’ın 1996-2001 yılları arasındaki önceki yönetim döneminden benzer kısıtlamalardır.
BM’nin son üç aylık raporunda, geçen yılın ekim ayından aralık ayına kadar olan dönemi kapsayan Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu (UNAMA), Taliban’ın bekar veya mahram eşliğinde olmayan Afgan kadınlarına baskı uyguladığını bildirmektedir.
Afganistan’da mahramiyetle ilgili resmi yasalar olmamasına rağmen, Taliban, bir kadının kan veya evlilik yoluyla akraba olmayan bir erkek olmadan belli bir mesafeyi aşamayacağını söylemiştir.
Üç kadın sağlık çalışanı, geçen Ekim ayında mahram olmadan işe gitmeleri nedeniyle gözaltına alındı. Aileleri, bu eylemi tekrarlamayacaklarına dair yazılı bir taahhüt imzaladıktan sonra serbest bırakıldılar.
Paktia ilinde, Kadınlar ve Erdem Bakanlığı, mahramı olmayan kadınların sağlık tesislerine Aralık ayından bu yana erişmelerine izin vermemektedir. İl genelinde sağlık tesislerini ziyaret ederek uyumlarını sağlamaktadır.
Taliban’ın ahlaki polisi olarak hizmet veren bakanlık, kadınların kamusal yerleri, ofisleri ve eğitim kurumlarını ziyaret ettiklerinde hijap ve mahram şartlarını kontrol noktaları ve denetimlerle uygulamaktadır.
Aralık ayında, Kandahar ilinde bakanlık yetkilileri, kadınların mahramları olmadan uzun mesafelere seyahat etmelerine izin vermemek ve bir mahram olmadan kadınların otobüslere binmelerine izin vermemek için otogarı ziyaret etti. BM, bu bilgileri paylaştı.
Kadınlar, Taliban’ın resmi olarak yasaklamadığı doğum kontrol hapları satın aldıkları için de tutuklanmıştır.
Taliban’ın Baş Sözcüsü Zabihullah Mujahid, BM raporunun büyük ölçüde anlamazlıklara dayandığını ve misyonun İslam hukukunu veya Şeriat’ı görmezden geldiğini veya eleştirdiğini iddia etti. Afganistan’da İslami bir hükümet olduğu için her iki cins için de Şeriat’ın tüm yönlerini “tam olarak uygulaması gerektiğini” söyledi.
Bu, kadınların eğitim ve istihdamda hijap, mahramiyet ve cinsiyet ayrımı kurallarını zorlamayı içerir, dedi.
Mujahid, “Eğer UNAMA bu durumları eleştirirse veya açıkça İslami hükümleri insan haklarına karşı bir hareket olarak değerlendirirse, o zaman bu bir halkın inançlarına hakaret olacaktır,” dedi.
NHY/ AP