Dünyadaki zenginler salgında servetlerine 4 trilyon dolar ekledi

Yapılan bir araştırmaya göre dünyadaki 2 bin 365 milyarder, salgın döneminde servetlerine 4 trilyon dolar ekledi.

Sol eÄŸilimli Politika Çalışmaları Enstitüsü’nün (IPS) yeni bir raporuna göre, dünyadaki 2 bin 365 milyarder, servetlerine 4 trilyon dolar ekledi.

Forbes, Bloomberg ve Wealth-X’ten gelen verileri analiz eden Enstitüsü’nün raporunda,  18 Mart 2020’den 18 Mart 2021’e kadar olan salgın döneminde milyarderlerin kazanımları analiz edildi.

AraÅŸtırmaya göre bu, ÅŸu anda 12.39 trilyon dolara sahip olan dünyadaki 2 bin 365 milyarder için yüzde 54’lük bir artış anlamına geliyor. Yalnızca en zengin 20 milyarder, pandemi sırasında yüzde 68’lik bir artışla kolektif servetlerine 742 milyar dolar ekledi.

IPS raporu, Amerikalı milyarderlerin bu toplam servetin üçte birinden daha azını oluşturduğunu ortaya çıkardı.

Küresel milyarderlerin kazanımlarını izleyen Ocak ayındaki bir Oxfam raporu, dünyadaki milyarderlerin salgın sırasında servetlerine 3,9 trilyon dolar eklediÄŸini ortaya çıkarmıştı. Raporda, milyarderlerin küresel kazanımlarının herkesin aşısını karşılayabileceÄŸi ve  herhangi birinin yoksulluÄŸa düşmesini önleyebilecek bir artış olduÄŸu belirtilmiÅŸti. Bu rapor, en alttaki insanlar için iyileÅŸmenin on yıl kadar sürebileceÄŸini ve 2020’de 200 milyon ila 500 milyon insanın yoksulluÄŸa düştüğünü ortaya koymuÅŸtu.

Oxfam raporunun ”daha iyi bir dünya” yaratmak için çözüm önerilerinden biri varlık vergisi uygulamaktı.