Rapor, ruh sağlığının dönüştürülmesinde dünyayı destekleme azmi ve hırsında olan hükümetler, akademisyenler, sağlık profesyonelleri, sivil toplum kuruluşları ve diğerleri için bir plan sunuyor.
Dünya Ruh Sağlığı Günü, topluluk duygumuzu benimsememiz ve ruh sağlığımızı normalleştirmemiz için bir fırsattır.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bugün, ruh sağlığı çalışması olan 2022 Dünya Ruh sağlığı Raporunu yayınladı.
Rapor, ruh sağlığının dönüştürülmesinde dünyayı destekleme azmi ve hırsında olan hükümetler, akademisyenler, sağlık profesyonelleri, sivil toplum kuruluşları ve diğerleri için bir plan sunuyor.
Raporun kapsadığı yaygın konulardan biri damgalamadır.
Rapora göre, ruh sağlığı sorunları olan kişilere yönelik her yerde yapılan damgalama, ayrımcılık ve insan hakları ihlalleri topluluklarda ve tedavi veren merkezlerde yaygındır.
Damgalanma (Stigma) çok değişik yöntemlerle ortaya çıkıyor. Bunu genellikle birbirimize nasıl davrandığımızla eşitleriz. Ancak bu, sorunun sadece bir kısmını temsil ediyor. Bireyin zihinsel sağlık ıstırabıyla içselleştirilen kişisel utanç, sessiz bir sorundur. Ruh sağlığı (akıl sağlığı) ve onun çok sayıda farklı seyreden durum hakkında konuşmayı normalleştirmeliyiz çünkü damgalama, tüm akıl sağlığı koşullarının bağlandığı zincirdir.
Rapor, ruh saÄŸlığı sorunları yaÅŸayan insanların çeÅŸitli hikâyelerini içeriyor. Raporda, azim ve hayatta kalma hikâyelerini paylaÅŸan 30’dan fazla kiÅŸinin hikâyelerini anlatmaktaki cesaretleri övgüye deÄŸer bulunuyor.
Raporda, depresyon ve anksiyete nedeniyle yılda yaklaşık 12 milyar iş günü kaybedildiği belirtildi.
Raporda sözü edilen Kılavuz İlkeler, işyerinde ağır iş yükleri, olumsuz davranışlar ve işyerinde sıkıntı yaratan diğer faktörler gibi ruh sağlığına yönelik risklerin üstesinden gelmek için tavsiyelerde bulunuyor.
Her hafta, kiÅŸisel ve toplu ruh saÄŸlığımıza yeni bir meydan okuma getiriyor – çatışma, hastalık ve iklim, ruh saÄŸlığımızda yeni bir tür dayanıklılık gerektiriyor. Anlatmadan ve anlamadan çatlakları kaydetmeye devam edeceÄŸiz.
DSÖ, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü için dört öncelik üzerinden öbenle duruyor.
1-Ruh saÄŸlığı hizmetlerini finanse edilmesi: Ãœlkelerin saÄŸlık hizmetleri bütçelerinin yüzde 2’sinden daha azını ruh saÄŸlığı hizmetlerine ayırdığı tahmin ediliyor. 2019 yılında yaklaşık bir milyar insanın zihinsel bir bozuklukla baÅŸ etmek zorunda kaldığı düşünülürse, hizmetlerin yürütülmesi için radikal bir ÅŸekilde yetersiz kaynakları arttırmak gerekiyor.
2-Kendimizi ve bize hizmet sunan bilim insanlarının kişisel deneyimlerini ve nasıl destek sağlayacaklarını anlamak gerekiyor. DSÖ, bunun için, Kaliteli Ruh Sağlığı e-eğitimi başlatıyor. Bu e-eğitim, ruh sağlığı ve ilgili hizmetlerde bakımın kalitesini iyileştirmek ve psikososyal, zihinsel ve bilişsel engelli kişilerin haklarını geliştirmek için tasarlandı.
3-Kendi ruh sağlığımızı korumaya ve geliştirmeye öncelik vermemizin yanısıra çalışanların gelişmesini sağlamak için işyeri uygulamalarını analiz etmek ve ruh sağlığı için toplumun ruh sağlığını sağlıklık durumda tutmak gerekiyor.
4-Ruh sağlığı koşullarıyla ilgili deneyimli ve birikimli insanların söylemlerini dikkate almak ve dinlemek gerekiyor.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024