Örgün eğitimdeki öğrencilere hafızlık eğitimi veren Diyanet, burs verebilmek için dini bir vakıfla imzaladığı protokol çerçevesinde bağış toplamaya başladı. Ocak ayı başından bu yana 2,77 milyon TL bağış toplandı.
DW’den Burcu KarakaÅŸ’ın haberine göre, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı, hafızlık eÄŸitimine yönelik çalışmalarının kapsamını geniÅŸletiyor. Son olarak Aralık ayında Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı (MÃœSDAV) ile protokol imzalayan Diyanet, hafızlık eÄŸitimi alan öğrencilere burs verebilmek için Ocak ayı başından bu yana 2 milyon 770 bin Türk Lirası bağış topladı.
Diyanet, üç sene önce örgün eÄŸitimdeki öğrencilerin hafızlık eÄŸitimi alabilmelerinin önünü açtı. “Örgün EÄŸitimle Birlikte Hafızlık Projesi” ilk olarak 2014-2015 eÄŸitim-öğretim yılında Ankara’daki Medine Ä°mam Hatip Ortaokulu’nda baÅŸladı.
Ardından 2019 yılının Mayıs ayında Milli EÄŸitim Bakanlığı (MEB) ile bir protokol imzalandı. MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı EÄŸitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan “Okul-Kuran Kursu Ä°ÅŸbirliÄŸine Dayalı Örgün EÄŸitimle Birlikte Hafızlık Projesi Protokolü” ile örgün eÄŸitime devam eden öğrencilerin hafızlık yapabilmesinin yolu açıldı.
Protokolde, projenin amacı, “örgün eÄŸitime devam eden ve aynı zamanda hafızlık yapmak isteyen öğrencilerin hafızlık eÄŸitimi ile hafızlık sonrası eÄŸitim öğretim süreçlerinin etkin, verimli ve sistematik bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilmesi, mesleki, akademik, sosyal, kültürel, sportif ve ahlaki geliÅŸimlerinin desteklenmesi” olarak belirtiliyor.
Hafızlık eÄŸitimini 5’inci ve 6’ncı sınıfta tamamlayan öğrenciler, aldıkları eÄŸitimi 7’nci ve 8’inci sınıfta pekiÅŸtiriyor. Protokol, öğrencilerin hafızlık sürecinde kurslarda yatılı olarak eÄŸitim görmelerine de imkân saÄŸlıyor. Hafızlık belgesi alan öğrenciler, MEB tarafından belirlenen imam hatip liselerine yönlendiriliyor. Diyanet’in faaliyet raporlarına göre, 2019-2020 eÄŸitim-öğretim yılında örgün öğretimle birlikte hafızlık projesi kapsamında 14 bin 900 öğrenci, 2020-2021 eÄŸitim-öğretim yılında ise 16 bin 639 öğrenci hafızlık eÄŸitimi aldı.
Hafızlık eğitimi alana 3 bin lira burs ve giysi yardımı
MEB ile imzalanan protokolde, “Projenin uygulanmasında maddi ve yerel imkânlardan yararlanmak ve hedeflenen amaçları gerçekleÅŸtirmek için müftülükler, üniversiteler, ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸları, sivil toplum kuruluÅŸları ve yerel yönetimlerle iÅŸbirliÄŸi yapılabilir” ibaresi var. Bu ibare Diyanet’in dini cemaat ve vakıflarla iÅŸbirliÄŸi yapmasına olanak saÄŸlıyor. Öğrencilere yönelik hafızlık eÄŸitimini geniÅŸletmeye devam eden Diyanet bu kapsamda son olarak Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı (MÃœSDAV) ile bir protokol imzaladı.
“Bir Hafız YetiÅŸtiriyorum” projesi, Diyanet’in hafızlık kurslarında eÄŸitim gören öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere hayata geçirildi. Aralık ayında imzalanan “Bir Hafız YetiÅŸtiriyorum Projesi Ä°ÅŸbirliÄŸi Protokolü” çerçevesinde hafızlık eÄŸitimi alan öğrencilere MÃœSDAV tarafından bir yılda toplam 3 bin Türk Lirası burs verilecek. Öğrencilere ayrıca, dini bayramlarda giysi yardımı yapılacak.
Diyanet’in internet sitesinde yapılan açıklamada, “Ãœniversite sınavında akademik baÅŸarı gösteren hafızlara maddi destek saÄŸlanması amaçlanıyor” da deniliyor.
MÃœSDAV Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Erdal Atalay, burs için hayırseverlerin MÃœSDAV’ın internet sitesinden bağış yapabileceklerini açıkladı. Diyanet de resmi internet sitesinde “Hafızların eÄŸitimine katkı saÄŸlamak isteyen vatandaÅŸlar aÅŸağıdaki linke tıklayarak bağış yapabilecekler” ifadesiyle “Bir Hafız YetiÅŸtiriyorum” projesinin internet baÄŸlantısını paylaÅŸtı. Proje kapsamında Ocak ayının başından beri 2 milyon 770 bin Türk Lirası bağış toplandı.
Bağış çaÄŸrısı: “Amel defterinizin açık kalmasına vesile olacak”
Hafızlık eÄŸitimlerine hız kazandıran Diyanet, “Küçük Hafızlar” adlı Diyanet TV’de yayınlanan programında öğrencileri hafızlık eÄŸitimine teÅŸvik ediyor.
MÃœSDAV’ın sitesinde yer alan bilgiye göre, yatılı ve gündüzlü Kuran kurslarında 2021-2022 eÄŸitim-öğretim yılında hafızlık eÄŸitimi alan öğrenci sayısı 78 bin 455. MÃœSDAV’ın Instagram hesabında, “Sizler de amel defterinizin açık kalmasına vesile olacak sadaka-i cariye hükmündeki bu hayırlı projeye destek olabilirsiniz” ifadeleriyle bağış çaÄŸrısı yapılıyor. 1997 yılında Japonya’da Diyanet’le iÅŸbirliÄŸi yapmak üzere kurulan “Tokyo Camii Vakfı,” 2017 yılından beri “Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı” (MÃœSDAV) adıyla hizmet veriyor. MÃœSDAV’ın yazılım ÅŸirketi olan “Vakıf Global” ve turizm alanında faaliyet gösteren “Vakıf Tur” isimli iki iÅŸtiraki var.
Yıldırım: Eğitimdeki dinselleşmenin bir sonucu
Diyanet’in MEB ile imzaladığı protokolde, “6’ncı sınıftaki hafızlık eÄŸitimi kapsamında bulunan öğrencilerin Diyanet’e baÄŸlı Kur’an kursunda kayıtlı olmak ÅŸartıyla bir yıl eÄŸitim öğretimlerine ara verilmesine izin verilir” deniliyor.
Ä°stanbul EÄŸitim-Sen 4 No’lu Åžube BaÅŸkanı YurttaÅŸ Yıldırım’a göre, söz konusu durum pedagojik açıdan sorun teÅŸkil ediyor. Yıldırım, “Pandemi döneminde neredeyse iki yıl yüz yüze eÄŸitimden uzak kalmış öğrenciler bu tür protokollerle eÄŸitimden kopartılıyor. 18 yaşına kadar çocukların yeri okuldur” diyor.
Yıldırım, Diyanet’in hafızlık eÄŸitimi için bağış toplamasını da eleÅŸtiriyor. MEB’in Ensar Vakfı, Türkiye Gençlik Vakfı (TÃœGVA) gibi kuruluÅŸlarla imzaladığı protokollerin yargı kararlarıyla iptal edildiÄŸini hatırlatarak, “Diyanet’in bu proje üzerinden benzer vakıfların okullara tabiri caizse arka kapıdan sokulması eÄŸitimdeki dinselleÅŸmenin bir sonucu” diye ekliyor.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024