Diyanet, lüks otellerdeki toplantılarına devam ediyor

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek’in “Ä°sraftan kaçmaya mecburuz” çaÄŸrısına raÄŸmen, lüks otellerde düzenlediÄŸi toplantılarla gündeme gelmeye devam ediyor.

Diyanet, 23-26 Ocak tarihlerinde Ankara Kızılcahamam’daki Eliz Termal Otel’i seçerek “EÄŸitim Görevlileri DeÄŸerlendirme” Toplantısı’nı gerçekleÅŸtirdi. Bu tercihi, devletin tasarruf tedbirlerine aykırı olarak deÄŸerlendiriliyor.

Otelde gerçekleÅŸtirilen toplantıya Dini Ä°htisas Merkezleri’nde görevli 200 eÄŸitimcinin katılmasıyla birlikte, sadece eÄŸitimcilerin bir gecelik konaklaması için 800 bin lira harcandı. Bu durum, Diyanet’in hutbelerinde sıkça vurguladığı israfın haram olduÄŸu ilkesine uymadığı ÅŸeklinde eleÅŸtiriliyor.

Diyanet, hutbelerinde “Lüksten ve ÅŸatafattan kaçının” çaÄŸrısında bulunup, israfın önemine vurgu yaparken, kendi uygulamalarında bu prensiplere uymamakla eleÅŸtiriliyor. Özellikle 2018 ve 2023 tarihli hutbelerinde israfın anlamına ve toplumun manevi hayatına etkilerine dikkat çekilmiÅŸti.

Bu duruma ek olarak, Diyanet’in daha önce Konya’da düzenlediÄŸi Yurt Dışı Din Hizmetleri Konferansı’nda da benzer bir lüks otel tercih etmesi ve masrafların Konya BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından karşılanması kamuoyunda eleÅŸtirilere neden olmuÅŸtu.

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Ali ErbaÅŸ, Kızılcahamam’daki toplantının açılışında yaptığı konuÅŸmada, “Ä°nsan yetiÅŸtirmek sarraf hassasiyeti gerektirir. Altını tartarken o teraziyi nasıl tutuyorsa, hassasiyet bizlerde daha fazla olmalı. Toplumun manevi hayatına rehberlik edecek kimselerin eÄŸitimi çok özel. Bu din eÄŸitimi olunca sorumluluÄŸuz daha da artıyor” ifadelerini kullandı.

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı’nın tercih ettiÄŸi termal otel, aynı zamanda AKP’nin birçok toplantısına da ev sahipliÄŸi yapmıştı. Ä°nternet sitesinde otel, “Ankara’nın en yoÄŸun orman örtüsüne sahip, maden suyu ve ÅŸifalı kaplıcalarıyla ünlü Kızılcahamam ilçesinde, mükemmel bir konuma sahiptir” ÅŸeklinde tanıtılıyor. Otel, SPA hizmetleri ve termal turizmin zirve mevsiminde kiÅŸi başı konaklama fiyatının 4 bin ila 8 bin TL arasında deÄŸiÅŸtiÄŸi bir fiyat politikasına sahip.

Diyanet’in 2024 bütçesi 91 milyar 824 milyon lira ile 6 bakanlığı geride bırakarak dikkat çekiyor. 2025 bütçesi 113,9 milyar TL, 2026 bütçesi ise 131,1 milyar TL olarak öngörülüyor. Ancak, Diyanet’in harcamalardaki artışa dikkat çekilerek, bu bütçenin tasarrufa yönelik kullanılmadığı eleÅŸtiriliyor.