DİSK, KESK, TMMOB ve TTB: “Geçinemiyoruz; yıllardır bütçe parodisi izliyoruz”

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, bugün Ankara Anıtpark’ta, “Geçinemiyoruz. Halktan ve Emekten Yana Bütçe İçin Omuz Omuza” dedi

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen 2022 bütçesi için, “halktan ve emekten yana bütçe” çağrısı yaptı. Dört örgüt adına yapılan ortak açıklamada, “Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın” denildi.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, bugün Ankara Anıtpark’ta, “Geçinemiyoruz. Halktan ve Emekten Yana Bütçe İçin Omuz Omuza” başlıklı bir miting yaptı. Açıklamada, TBMM’de devam eden bütçe görüşmelerine ilişkin talepler sıralandı. Asgari ücret ve tüm ücretlerin yaklaşık 750 lira artırılması istendi. TMMOB İl Koordinasyonları Genel Sekreteri Özgür Topçu’nun okuduğu açıklamada sıralanan talepler şöyle:

“Herkese temel gelir güvencesi sağlansın”

“Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın. Elektrik, su, doğal gaz ve internet faturaları, vergi ve kesintiden muaf tutulsun. Dolaylı vergiler düşürülsün, tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın. Eğitim, sağlık gibi kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına son verilsin, kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan pay artırılsın. En düşük emekli aylığı, en az asgari ücret düzeyine yükseltilsin. Herkese temel gelir güvencesi sağlansın.”

“Kıyamet dedikleri ha koptu ha kopacak”

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ise yaptığı konuşmada, “Toplumsal cinsiyet eşitlikçi bütçe talebini en güçlü şekilde haykırmak için buradayız. Kıyamet dedikleri ha koptu ha kopacak. Biri yer bir bakar, bundan kopar kıyamet. Biz inanıyoruz ki yoksuldan, halktan yana bir dünya kurulacak” dedi.

“Yıllardır bütçe parodisi izliyoruz “

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emir Koramaz da “Yıllardır bir bütçe parodisi izliyoruz. Bütçe, arkamızda kalan ve yine buraya 2 kilometre uzaklıkla kalan Meclis’te olduğu gibi kabul ediliyor. Güya tartışılarak kabul ediliyor. Tartışılmadığını hepimiz biliyoruz. Tek bir satırına dokunmadan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan geldiği gibi bütçeyi onaylıyorlar. Biz bu orta oyununu yıllardır izliyoruz. Hiçbir derdimize derman olmayan bu orta oyununa hayır diyoruz” diye konuştu.

“Hakkınızı ödemeyiz dediler zaten ödemediler”

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut ise pandemi döneminde sağlık çalışanlarına söylenenleri hatırlatarak, “‘Hakkınızı ödeyemeyiz’ dediler zaten ödemediler” dedi. Bulut, “Savaşa ayrılan para, sağlıktan kesilen paradır, bizim mutfaklarımızdan kesilen paradır. İnsanların ölümü için bütçe ayrılmaz, insanların yaşamı için bütçe ayrılır. Bunun için mücadele ediyoruz” diye konuştu.

“Geçinmek istiyoruz”

DİSK İç Anadolu Bölgesi Temsilcisi Tayfun Görgün, “Çarşıda, pazarda, markette pahalılık artarken, borçlarımız çoğalırken eriyen maaşlarımız ya da gelirlerimiz yaşamı sürdürmeye yetmiyor artık. Bir yandan salgından korunmaya, sağlığımızı savunmaya çalışıyor, diğer yandan geçinmeye, işimizi korumaya çalışıyoruz. Geçinmek istiyoruz” dedi.

“İnsani olmayan koşullarda çalışmaya mahkum ediliyoruz”

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi fizyoterapist Arzu Başer ise “Özel sektördeki öğretmenlerin çalışma şartları çok kötü. Ucuz işçi olarak kullanılıyoruz. Asgari ücretin üstünde ya da asgari ücret bandında insani olmayan koşullarda çalışmaya mahkum ediliyoruz” diye konuştu.

“İktidar yönetemiyor biz de geçinemiyoruz”

DİSK Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, “Emeklilerimizin 6-7 milyonu ikinci bir işte çalışmak durumunda bugün. Yani, iktidar yönetemiyor. Biz de geçinemiyoruz” dedi.