Deniz suyu sıcaklıklarında rekorlar kırılıyor

Dünyanın her yerinde etkili olan sıcak hava dalgası deniz suyu sıcaklıklarında yeni rekorları gösteriyor.

Florida sahillerindeki su sıcaklıkları Kuveyt’in rekorunu kırabilir. Uzmanlar, Florida’nın güneyindeki sığ sular bu hafta birkaç saat boyunca 37,8°C’yi aÅŸtı ve bir dünya rekoru kırılabileceÄŸini söylüyor.

Yerel zaman dilimiyle Salı günü saat 18:00’de 38.38ºC’lik en yüksek sıcaklık kaydedildi, ancak yaklaşık dört saat boyunca 37.77ºC’nin üzerinde kaldı.

Ölçümler Miami’nin yaklaşık 60 km güneybatısındaki Manatee Körfezi’nde 1,5 metre derinlikteki tek bir ÅŸamandıradan alındı.

Meteoroloji uzmanı Jeff Masters, deniz yüzeyi sıcaklığı için resmi bir dünya rekoru olmamasına raÄŸmen, 2020 tarihli bir bilimsel makalenin bir önceki en yüksek deÄŸerin Kuveyt Körfezi’nde 37.61ºC olabileceÄŸini bulduÄŸunu tweetledi.

Ancak, Masters, yeni ölçüm karaya yakın bir yerde yapıldığı için, “ölçümün kara etkileri ve sudaki organik madde ile kirlenmesinin … rekoru geçersiz kılabileceÄŸini” söyledi ve ekledi: “Enkazın mevcut olmadığına dair fotoÄŸrafik kanıt olmadığı sürece, kaydın geçerliliÄŸini [doÄŸrulamak] zor olacaktır” dedi.

Ekosistem için yıkıcı bir durum

Sauna benzeri koşullar bazıları için keyifli olabilir, ancak sürekli aşırı sıcaklık mercan resifi ekosistemleri ve onlara bağlı türler için yıkıcı bir durum.

Kâr amacı gütmeyen Coral Reef Foundation, Florida’nın güneyinde restore etmek için çalıştığı bir resifin harap olduÄŸunu belirtiyor.

KuruluÅŸun program yöneticisi Phanor Montoya-Maya yaptığı açıklamada, “CRF ekipleri, on yılı aÅŸkın bir süredir üzerinde çalıştığımız bir restorasyon alanı olan Sombrero Resifi’ni ziyaret etti. BulduÄŸumuz ÅŸey hayal bile edilemezdi: Yüzde 100 mercan ölümü” dedi.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Ä°daresi’ne göre, tüm deniz türlerinin yaklaşık yüzde 25’i mercan resiflerinde, üzerinde ya da çevresinde bulunmakta olup, tropik yaÄŸmur ormanlarının biyolojik çeÅŸitliliÄŸine rakiptir.

Akdeniz’de de rekor sıcaklık

Ä°spanyol araÅŸtırmacılar, dünya genelinde Akdeniz’in bu Pazartesi günü olaÄŸanüstü bir sıcak hava dalgası sırasında kayıtlara geçen en yüksek sıcaklığa ulaÅŸtığını söyledi.

Ä°spanya Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, “Akdeniz’in günlük ortalama deniz yüzeyi sıcaklığında bir rekora ulaÅŸtık: 28.71ºC” denildi.

Bir önceki rekor 23 AÄŸustos 2003’te 28.25ºC medyan deÄŸeriyle kırılmıştı.

Nasa iklimbilimcisi Gavin Schmidt’e göre Temmuz 2023, kayıtlara geçen en sıcak ay ve muhtemelen binlerce yılın en sıcak ayı olma yolunda ilerliyor.

Schmidt geçen hafta yaptığı açıklamada, karada ve denizde rekorların kırıldığını ve etkilerin çoÄŸunlukla insan kaynaklı iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine atfedilebileceÄŸini belirterek, “Dünyanın her yerinde benzeri görülmemiÅŸ deÄŸiÅŸiklikler görüyoruz” dedi.