Cumartesi Anneleri, kayıp yakınları için yıllardır her cumartesi günü buluştuğu Galatasaray Meydanı’na bu hafta çıkmadı.
Cumartesi Anneleri, Anayasa Mahkemesi’nin aksi kararına rağmen idarenin yasak kararları nedeniyle her hafta 15-20 kişinin gözaltıyla sonuçlanan basın açıklamasını bu hafta dijital ortamda yapma kararı aldı.
Gözaltılar nedeniyle yarın yapılacak seçimde oy kullanamama durumuyla karşı karşıya kalmamak için bu kararın alındığı belirtildi.
Dijital ortamda yapılan basın açıklamasını, Cumartesi Anneleri adına gözaltında kaybedilen gazeteci Ferhat Tepe’nin kardeşi Ayşe Tepe yaptı. “Seçimin hemen öncesinde gerginlik yaratıcı ortamlara meydan vermemek ve oy kullanma hakkımızı riske atmamak için 946. hafta basın açıklamamızı sosyal medya hesaplarımızdan canlı olarak yapıyoruz” dedi.
Cumartesi Anneleri, seçim sonrasında yönetime gelecek iktidardan acil beklenen taleplerini de sıraladı. Bunlar arasında, Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme’yi hiçbir çekince koymadan imzalaması, onaylaması ve uygulaması; demokratik toplumun temel değerlerinden olan toplanma özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması; Galatasaray ve Taksim Meydanı başta olmak üzere mekân yasaklarına son verilmesi; gözaltında kaybetme fiilinin insanlığa karşı işlenen suç olarak düzenlenmesine, önlenmesine ve cezalandırılmasına yönelik yasal düzenlemelerin yapılması yer alıyor.
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024