Cumartesi Anneleri, 31 yıl sonra da faillerin yargılanması için mücadele ediyor

Cumartesi Anneleri, 976’ncı hafta eylemlerinde, 31 yıl önce gözaltına kaybedilen Ä°brahim Demir ve Agit Akipa’nın akıbetini sordu.

Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen eylemciler, kayıp yakınlarının fotoÄŸraflarını taşıyarak faillerin yargılanması talebinde bulundu.

Eyleme, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı ile insan hakları savunucuları da katıldı. Ancak, sayı sınırı nedeniyle Fincancı ve diğerleri, alanda beklemek zorunda kaldı.

Ä°HD Ä°stanbul Åžube BaÅŸkanı Gülseren Yoleri, 12 Aralık 1991’de Åžirnex’in Hezex (Ä°dil) ilçesine baÄŸlı Çukurlu Köyü’nde gözaltına alınan Agit Akipa ve Ä°brahim Demir’in akıbetinin 31 yıldır karanlıkta olduÄŸunu söyledi.

Yoleri, gözaltında kaybedilen kiÅŸilerin ailelerine herhangi bir bilgi verilmediÄŸini ve bir askerin aileleri “maÄŸaralara gidin” diye yönlendirdiÄŸini belirtti. Ailelerin köylülerle birlikte arama çalışmaları sonucunda 13 Aralık 1991 günü kapatılmış bir maÄŸarada, kayıpların iÅŸkence görmüş cansız bedenlerine ulaşıldığını açıkladı.

Yoleri, Ä°dil Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’nın dosyayı zamanaşımı gerekçesiyle kapattığını ve şüphelilerin yargılanmasına izin vermediÄŸini söyledi. Ailelerin 2011 yılında yeni bir suç duyurusunda bulunduÄŸunu ancak dosyanın kaybolduÄŸunu dile getirdi.

Ä°brahim Demir’in kızı Deniz Demir ve Agit Akipa’nın oÄŸlu Fehmi Akipa, 31 yıldır faillerin yargılanması için verdikleri mücadeleyi vurguladı.

Demir ve Akipa, “Faillerin yargılanması için mücadelemiz sürecek. Bizi yaÅŸadıkları acılarla baÅŸ baÅŸa bırakan sorumlular, hesap vermeden bu dünyadan gitmeyecek” dedi.