Özel’den SPD OlaÄŸan Kongresi’nde Almanca konuÅŸma: Neoliberal anlayışın yerine sosyal demokrat bir ekonomik düzen inÅŸa etmeliyiz

CHP Genel BaÅŸkanı Özgür Özel, Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) OlaÄŸan Kongresi’ne katıldı. Kongrede Almanca yaptığı konuÅŸmada Özel, “Milyonlarca insanı en temel haklarından yoksun bırakan neoliberal anlayışın yerine sosyal demokrat bir ekonomik düzen inÅŸa etmeliyiz” dedi.

Özel, konuÅŸmasına, “SPD’nin bu kongresi, Avrupa ve tüm dünya açısından oldukça kritik bir zaman diliminde gerçekleÅŸiyor” diyerek baÅŸladı.

“Tüm dünyanın bir ‘dönüm noktasında’ olduÄŸunu belirten Özel, “Sayın Åžansölye Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgalinden sonra ‘Zeitenwende’ (dönüm noktası) ifadesini kullanmıştı. Avrupa ve dünyada gerçekten bir dönüm noktasındayız. Kıtamız, bölgemiz ve tüm dünya önemli sınamalarla karşı karşıya. Çatışmalar, savaÅŸ ve terörün gölgesinde yaÅŸanan insanlık dramları, neoliberal sistemin doÄŸurduÄŸu ekonomik sorunlar, sosyal adaletsizlikler, toplumsal cinsiyet eÅŸitsizlikleri, ırkçılığın ve aşırı sağın yükseliÅŸi, göç krizi, küresel iklim krizi… Tüm bu sorun ve tehlikeler eÅŸ zamanlı olarak karşımıza çıkıyor, birbirlerini besliyor” dedi.

Özel, tüm bu sınamalara karşı güçlü ve kararlı yanıtlar üretmenin gerektiÄŸini belirterek, “Sosyal demokrat siyasetin, özellikle biz Avrupalı sosyal demokratların ve sosyalistlerin tüm bu sınamalara karşı güçlü ve kararlı yanıtlar üretmesi gerekiyor” dedi.

Özel, CHP olarak, insanlığın tüm bu zorlukları aÅŸmasını saÄŸlayacak temel aracın sosyal demokrasi olduÄŸuna inandıklarını belirterek, “Bugün Gazze’de yaÅŸananlar, sosyal demokrat ve sosyalist partilerin yüzyılı aÅŸkın bir süredir savunduÄŸu insan haklarını, ihtiyaç sahiplerinin refahını ve masumların korunmasını amaçlayan ilkelere aykırıdır” dedi.

Özel, bu dramı durdurmak için harekete geçilmesi gerektiÄŸini belirterek, “CHP olarak, parçası olduÄŸumuz Sosyalist Enternasyonal ailesinin baÅŸkanı Pedro Sanchez’in ortaya koyduÄŸu tutumu destekliyor, BirleÅŸmiÅŸ Milletler kararlarına ve uluslararası hukuka uyulması, sivil ölümlerine yol açan saldırıların derhal durdurulması, ateÅŸkesin kalıcı olarak saÄŸlanması çaÄŸrımızı yineliyoruz” dedi.

Özel, dünyanın her yerinde sorun ve çatışmaların çözümünün ÅŸiddet ve savaÅŸtan deÄŸil, diyalog ve iÅŸ birliÄŸinden geçtiÄŸine inandıklarını belirterek, “Ãœlkelerimizde ve tüm dünyada milyonlarca insanı en temel haklarından yoksun, güvencesiz bırakan neoliberal anlayışın yerine sosyal demokrat bir ekonomik düzenin inÅŸa edilmesi sadece bir ihtiyaç deÄŸil bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Özel, herkesin için ekonomik ve sosyal hakların korunduÄŸu bir düzenin ırkçılığın ve aşırı sağın yükseliÅŸini de durduracağını belirterek, “Bu doÄŸrultuda gündelik yaÅŸamlarımızdaki etkilerini her geçen gün daha çok hissettiÄŸimiz iklim krizi de dahil olmak üzere ekonomik ve sosyal sınamalara karşı bütüncül bir yanıt üretmenin olmazsa olmaz ÅŸartının uluslararası iÅŸ birliÄŸi ve dayanışma olduÄŸuna inanıyorum” dedi.

Özel, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu partisi CHP olarak Türkiye ve Almanya arasındaki iliÅŸkileri her yönden daha da geliÅŸtirmek, uluslarımız arasındaki iÅŸ birliÄŸini artırmak ve bu iÅŸ birlikleri yoluyla küresel ve bölgesel sorunlara yanıt üretmek için geçmiÅŸte olduÄŸu gibi yine inisiyatif alacaklarını belirterek, “Aynı ÅŸekilde Türkiye’nin Avrupa BirliÄŸi’ne tam üyelik hedefinin reel politik geliÅŸmelere kurban edilmesine müsaade etmeyeceÄŸiz” dedi.

Özel, CHP ve SPD arasında, Türkiye ve Almanya arasında yeni dönemde artarak büyüyecek dayanışma ve dostluk iliÅŸkilerinin demokrasi, sosyal adalet ve barış için yürüyen uluslararası mücadelelerine daha da güç katacağını belirterek, “21. yüzyılın hâlâ başında sayılırız. Bu yüzyılı barışın, sosyal adaletin, demokrasinin, eÅŸitliÄŸin yüzyılı yapmak biz sosyal demokratların görevi. Partilerimiz ve ülkelerimiz arasındaki dayanışma büyüdükçe daha iyi bir dünyanın inÅŸasında mesafe kat edeceÄŸimiz bir gerçektir” dedi.

Özel, konuÅŸmasını SPD’nin unutulmaz lideri Willy Brandt’ın sözünü anımsatarak tamamladı: “Biz daha fazla demokrasiye cesaret etmek istiyoruz.”