Can Atalay’ın Tahliyesi İçin Bekleniyor

Türkiye İşçi Partisi (TÄ°P) Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi Parkı davasında yargılandığı 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2022 yılında “Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs” suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve tutuklanmıştı. Atalay, bu karara itiraz ederek Anayasa Mahkemesi’ne bireysel baÅŸvuruda bulunmuÅŸtu.

Anayasa Mahkemesi, 20 Aralık 2023 tarihinde Atalay’ın baÅŸvurusunu inceleyerek, “seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ve “kiÅŸi hürriyeti ve güvenliÄŸi hakkı” ile “Anayasa Mahkemesi’ne bireysel baÅŸvuru hakkının” ikinci kez ihlal edildiÄŸine ve tahliyesine hükmetmiÅŸti.

Anayasa Mahkemesi’nin bu kararının ardından, Atalay’ın tahliye edilmesi için yerel mahkemenin kararı bekleniyor.

Atalay’ın Avukatları: “Kimsenin Keyfi Kederi İçin Can Atalay’ı Cezaevinde Tutmaya Hakkı Yoktur”

Atalay’ın avukatları, Anayasa Mahkemesi’nin kararına raÄŸmen yerel mahkemenin henüz bir karar vermemesi üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Anayasa Mahkemesi, Can Atalay’ın baÅŸvurusu hakkında ‘seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı’ ve ‘kiÅŸi hürriyeti ve güvenliÄŸi hakkı’ ile ‘Anayasa Mahkemesi’ne bireysel baÅŸvuru hakkının’ ikinci kez ihlal edildiÄŸine ve tahliyesine hükmetti. Bu kararın anlamı Can Atalay’ın milletvekili olarak Silivri Cezaevi’nde 222 gündür tutuklu ya da hükümlü olarak deÄŸil siyasi esir olarak tutulduÄŸunun tescillenmesidir. Anayasa’nın 153. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kiÅŸileri baÄŸlar. Gelinen noktada hukuki bir tartışmanın kalmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Åžimdi yapılması gereken tek ÅŸey tahliye kararının uygulanarak milletvekilimiz Can Atalay’ın serbest bırakılmasıdır.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, “Gelinen son durumda, Ä°stanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi BaÅŸkanı tarafından Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını bekleyeceÄŸi ve herhangi bir karar vermeyeceÄŸi bilgisi parti avukatlarımıza iletildi. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı yazdığı ve kararın yazımı bittiÄŸi anda da mahkemeye göndereceÄŸi bilgisi de tarafımıza verildi. Fakat kısa süre önce öğrendik, 13. Ağır Ceza Mahkemesi BaÅŸkanı aslında bugün adliyeye hiç gelmemiÅŸ. Ãœyeler de daha önce yaptıkları gibi adeta kaçarak adliyeyi terk etti. Buradan Anayasa Mahkemesi’ni ve 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ni uyarıyoruz: Sizler birer devlet kurumusunuz ve bu ciddiyetle çalışmak zorundasınız. Keyfiniz estiÄŸinde adliyeden gidip keyfiniz geldiÄŸinde gelme hakkına sahip deÄŸilsiniz.” denildi.

Atalay’ın Tahliye Edilmesi İçin ÇaÄŸrıda Bulunuldu

Açıklamada ayrıca, “BaÅŸta Ä°stanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakimleri olmak üzere tüm yargı mensuplarına, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasının zorunlu olduÄŸunu ve farklı yönde verilecek her türlü kararın suç teÅŸkil edeceÄŸini bir kez daha hatırlatıyoruz. Can Atalay 222 gündür cezaevinde siyasi bir esir olarak tutuluyor, dün bu husus ikinci kez tescillendi. Hatay halkının iradesi olan milletvekilimizin özgürlüğü bir dakika daha gasp edilmemeli ve Can Atalay derhal serbest bırakılmalıdır.” ifadelerine yer verildi.

NHY/ ANKA