Boko Haram örgütünün bilinmeyenleri

Dünya, Nijerya’da 300 kız öğrenciyi kaçıran Boko Haram örgütü ve liderini konuşuyor. Peki, kim bu örgüt ve ne istiyorlar? Artık El Kaide gibi dünya ölçeğinde konuşulan bir örgüt daha var. Öyle ki ABD Başkanı Obama’nın eşi Michelle Obama da sosyal medyadan verdiği mesajla Boko Haram’ın kaçırdığı 300 kız öğrencinin serbest kalması için çağrı yapmıştı. Hem Türkiye’de hem de dünyada adı çokça konuşulmaya başlayan örgüt hakkında çarpıcı bilgiler var. Boko Haram, 2002 yılında Borno eyaletinin başkenti Maiduguri’de kurulan şeriat yanlısı radikal İslamcı örgüt. Adını ilk olarak 2013 ylı Ekim ayında öğrenci yurduna yaptığı silahlı baskınla duyuran örgüt 50 öğrenciyi katletmişti.

ÖRGÜTÜN RESMİ ADI Resmi adı “Cemaat es-Sulh Sünnet Li Dava Vel Cihad” (Dava ve cihad için barış ve sünnet cemaati) olan Boko Haram 2002 yılında Nijerya’nın Kuzey’inde kuruldu. Hausa dilinde “Batılı eğitim haram” anlamına gelen Boko Haram’ın amacı Nijerya’nın kuzeyinde şeriat kanunları ile yönetilen bir İslami devlet kurmak.

“BATILI EĞİTİME HAYIR” Boko Haram ismini örgütün bilerek seçtiği ileri sürülürken bu ismin anlamı da “Batılı eğitime hayır” demek. İlk defa 2000’li yılların başında, çoğunlukla Müslümanların yaşadığı ülkenin kuzeyine şeriat yönetimini getirmek ve Batı tarzı eğitimin yerine İslami bir eğitim tarzını yerleştirip benimsetmek amacıyla kurulan örgütün şiddet eylemleri 2009 yılından itibaren artmaya başladı. 2009 yılında Mohammed Yusuf, polis tarafından yakalanıp gözaltı esnasında yargılanmadan öldürülünce örgütün şiddet olayları yoğunlaştı.

ÖRGÜTÜN AMACI Grubun amacı, Batı tipi eğitimi kaldırıp yerine İslami bir eğitim sistemi kurmak ve bazılarına göre ülkenin tamamına bazılarına göre ise sadece Müslümanların yoğun olarak yaşadığı kuzeyde şeriat yönetimini tesis etmek.

HAYALET LİDER ŞEKAU
Örgüt lideri Ebubekir Şekau, Batı medyası tarafından bir yandan ‘entelektüel’ bir adam, diğer taraftan da ‘çete üyesi’ olarak tanımlanıyor. ABD, 30-40 yaşlarında olduğu tahmin edilen Şekau’nun yerini bildirene 7 milyon dolar ödül verileceğini açıklamıştı. Öldüğü sanılan 2009’daki saldırıdan sağ kurtulduğu iddia edilen Şekau, bir video kaydında kaçırdıkları öğrencileri ‘köle olarak satma’ tehdidinde bulundu.Dünyaca ünlü aktör Sean Pean, ünlü pop şarkıcısı Justin Timberlake ve oyuncu Ashton Kutcher da twitter’dan ‘Erkek adam kızları satmaz’ yazılı dövizle örgüte tepki gösterdi.
.