Boğaziçi ayakta: Kayyım rektör istemiyoruz

Boğaziçi Üniversitesi’ne Erdoğan tarafından AK Partili Melih Bulu’nun rektör olarak atanması öğrenciler tarafından protesto edilerek karşılandı. Üniversitenin önünde eylem yapan öğrenciler, “Kayyım rektör istemiyoruz” dedi.

AK Parti’li Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması nedeniyle öğrenciler üniversite önünde buluşarak eylem yaptı. Öğrenciler “Kayyım rektör istemiyoruz”, “Melih Bulu rektörümüz değildir”, “Üniversiteler bizimdir bizim kalacak”, “Üniversiteler bizimle özgürleşecek” sloganları attı.

“Sorun özgürlük”

Bütün demokratik uygulamalar hiçe sayılarak üniversiteye rektör atandığını söyleyen öğrenciler Bulu’ya seslenerek atamayı geri çevirmesini istediler. Üniversite kampüsü önünde bir araya gelerek basın açıklaması yapan öğrenciler: “Bu atamayı kabul etmiyoruz. Yine bir gece yarısı üniversitemize rektör atamasıyla karşılaştık. Üniversiteler fikir üreten yerlerdir. Üniversite mensuplarının iradesi hiçe sayılarak rektör ataması politiktir. Ortaya çıkan antidemokratik uygulamaların üniversitemize zarar verdiğini söylemek zorundayız. Üniversitelerin herhangi bir kişi veya kurumun siyasi aracı olarak kullanılmaması bilimsel açıdan vazgeçilmezdir. Rektör, dekan, bölüm başkanı gibi yöneticiler atanmayla değil seçimle gelirler. Boğaziçililer olarak asıl sorunumuz akademik özgürlük meselesidir. Bu sorunun çözümü ise üniversitelerin iradeleriyle belirlenir. Üniversitemiz karar alma mekanizmalarına yapılan müdahaleyi kabul etmiyoruz” dediler.

Boğaziçi ile sınırlı olmayan uygulamaların bütün üniversitelere yapılan rektör atamalarının geri çekilmesi talep ettiler. Diğer üniversitelerden destek isteyerek rektör ataması kararından vazgeçilene kadar mücadele edeceklerini söylediler.

 

Boğaziçi öğrencilerine diğer üniversite öğrencileri destek…

ODTÜ, İstanbul Üniversitesi gibi birçok üniversiteden öğrenciler Boğaziçili öğrencilerin eylemine destek verdi. ODTÜ’lü öğrenciler, “Onlar öğrencilerinin sesinden korkuyorlar biz korkmuyoruz. Bir gün bu bataklık son bulacak. Kayyım rektörler gidecek üniversitelerde biz kalacağız” dedi.

Marmara Üniversitesi öğrencileri, “Marmara Korktukları şey bizim dayanışmamızdır. Bunu geri püskürtmemizin ilk yolu birliğimiz ve dayanışmamızdır” sözleriyle eyleme destek verdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinin açıklamasında, “Bu eylemi selamlıyoruz. Yanınızdayız. Bu mücadele bütün gençliğin mücadelesidir. Bu sadece gençlerin de değil bütün emekçilerin de mücadelesidir. Bu dayanışmanın sonucunda sadece kayyım rektörler değil başkaları da gidecek” ifadelerini kullandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri de, “Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyım atamasına karşı cevabımız çok net ve açık olacak” dedi.