BM: ”Deprem Türkiye’nin gıda üretiminin beşte birini vurdu”

Gıda ve Tarım Örgütü FAO, ”etkilenen bölgelerdeki kırsal altyapının yanı sıra mahsuller, hayvancılık, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği de dahil olmak üzere tarımda ciddi hasar” olduğunu kaydetti.

BM’nin Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Şubat ayında Türkiye’nin güneyini ve komşu Suriye’yi vuran yıkıcı depremin Türkiye’nin tarımsal üretiminin yüzde 20’sinden fazlasına zarar verdiğini söyledi.

FAO’dan yapılan açıklamada, Türkiye’de yapılan ilk değerlendirmelerin “etkilenen bölgelerdeki kırsal altyapının yanı sıra mahsuller, hayvancılık, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği de dahil olmak üzere tarımda ciddi hasar” olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.

Açıklamada, “Deprem 11 önemli tarım ilini ciddi şekilde etkiledi ve 15.73 milyon insanı ve ülkenin gıda üretiminin yüzde 20’sinden fazlasını etkiledi. Türkiye’nin ‘bereketli hilali’ olarak bilinen depremden etkilenen bölge, tarımsal GSYH’nin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturmakta ve Türkiye’nin tarımsal gıda ihracatının neredeyse yüzde 20’sine katkıda bulunmaktadır” denildi.

Depremin altyapı, çiftlik hayvanları ve mahsullerin yıkımı yoluyla 1.3 milyar dolar zarara ve tarım sektöründe 5.1 milyar dolar kayba neden olduğu tahmin ediliyor.

Depremle birlikte binalar çöktü, mahsuller zarar gördü ve hayvanlar öldü, ancak ortaya çıkan yıkım aynı zamanda hayatta kalan hayvanlar için ahır, gıda ve aşı sıkıntısı yarattı.

Yaz hasat mevsimi yaklaşırken özellikle işçi sıkıntısı da etkili oluyor.

FAO, Türkiye’de depremden etkilenen topluluklara yardım için 112 milyon dolar yardım çağrısında bulunurken, Şubat ayında kırsal kesimde yaşayan 900 bin kişiye nakit, canlı hayvan ve tarımsal destek sağlamak için yapılan daha geniş kapsamlı BM çağrısı kapsamında 25 milyon dolar yardım çağrısında bulundu.

FAO koordinatörü Viorel Gutu, ”Ekim sezonunun son tarihi yaklaşıyor. Gübre ve tohum sağlayarak çiftçileri acilen desteklememiz gerekiyor. Bu yıl mahsul üretim seviyelerini korumak için tek şansımız bu. Ayrıca hayvanların sağlığını ve verimliliğini korumak için onlara yem sağlamamız gerekiyor” dedi.

FAO, en çok etkilenen bölgelerdeki nüfusun üçte birinden fazlasının hayatta kalmak için tarıma bel bağladığını belirtti.