Bir şehir hastanesi Körfez sermayesine satılıyor, devamı gelebilir

Türkiye, ekonomik krizin gölgesinde Körfez sermayesine açılmaya çalışıyor. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, 22 şehir hastanesinden birinin Körfez’deki bir Arap yatırımcıya satışı için görüşmelerin devam ettiğini açıkladı. Dağlıoğlu, bunu başka projelerin de izleyebileceğini söyledi.

Satış için görüşmelerin sürdüğü şehir hastanesinin hangi il veya ilçede olduğu henüz açıklanmadı. Ancak, şehir hastanelerinin büyüklükleri ve yatırım tutarları göz önüne alındığında, satışın büyük olasılıkla İstanbul, Ankara veya İzmir gibi büyükşehirlerde bulunan bir hastane için gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Satış neden yapılıyor?

Satışa gerekçe olarak, kamu-özel işbirliği (KÖİ) modeliyle inşa edilen şehir hastanelerinin işletme maliyetlerinin yüksek olması gösteriliyor. KÖİ modelinde, hastanenin inşası ve işletmesi özel sektör tarafından gerçekleştiriliyor ve devlete 25 yıl boyunca kira ödeniyor. Ancak, kurdaki artış ve enflasyonun etkisiyle bu kiraların giderek artması, devlet açısından yük haline geldiği belirtiliyor.

Diğer şehir hastaneleri de satılabilir mi?

Dağlıoğlu, görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Bu projenin ardından diğer projelerin de satışı söz konusu olabilir” dedi. Bu durumda, diğer şehir hastanelerinin de satışı için görüşmelerin sürdüğü ve önümüzdeki dönemde yeni satışların olabileceği tahmin ediliyor.

Körfez sermayesi, Türkiye’ye özellikle son yıllarda önemli yatırımlar yapıyor. Bu yatırımların başlıca nedenleri arasında, Türkiye’nin jeostratejik konumu, genç nüfusu ve potansiyel büyümesi gösteriliyor. Körfez sermayesi, Türkiye’ye yatırım yaparak, hem bölgesel hem de küresel pazarlarda büyüme fırsatları arıyor.

Devletin yabancı yatırım çekme çabaları

Türkiye, ekonomik krizin gölgesinde yabancı yatırım çekme çabalarını yoğunlaştırıyor. Bu kapsamda, devlet, çeşitli teşvikler ve kolaylıklar sağlıyor. Örneğin, yabancı yatırımcılara vergi muafiyeti, gümrük vergisi muafiyeti ve arsa tahsisi gibi avantajlar sunuluyor. Devlet, ayrıca, yabancı yatırımcıların Türkiye’de faaliyet göstermeleri için gerekli prosedürleri basitleştirmeye çalışıyor.