BES-AR, Ağustos Ayıda Açlık Sınırı 15 Bin 660 Lira, Yoksulluk Sınırı 46 Bin 980 Lira Oldu

Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve Mülkiyeliler BirliÄŸi Genel Merkezi, 12 Eylül Askeri Darbesi’nin 43. yıl dönümünde basın emekçileriyle bir araya gelerek gündemi deÄŸerlendirdi. Toplantıda, BES-AR’ın aÄŸustos ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıklarken, sendika yetkilileri önemli konulara dikkat çekti.

BES Genel BaÅŸkanı Bahadır BerdicioÄŸlu, toplantıda yaptığı konuÅŸmada, “Zenginin daha zengin, yoksulun ise daha yoksul olacağı bir Orta Vadeli Program (OVP) baÅŸlatıldığını” belirtti. Ayrıca, BES-AR tarafından yapılan araÅŸtırmaya göre 4 kiÅŸilik bir ailenin 2023 AÄŸustos ayı açlık sınırının 15 bin 660 lira, tek bir kiÅŸinin yaÅŸam maliyetinin 21 bin 50 lira, ve yoksulluk sınırının ise 46 bin 980 lira olduÄŸunu paylaÅŸtı.

BerdicioÄŸlu, 12 Eylül Askeri Darbesi’nin 43. yıl dönümünde darbenin ekonomik ve siyasi sonuçlarının hala yaÅŸandığına vurgu yaparak, “Dönemin TÄ°SK BaÅŸkanı Halit Narin’in darbe sonrasında söylediÄŸi ’20 yıldır işçiler güldü biz aÄŸladık, ÅŸimdi gülme sırası bizde’ sözü sermaye sınıfının darbe sonrası gücünü artırdığını gösteriyor.” dedi.

Ayrıca, son dönemde yaÅŸanan ekonomik sorunlara da deÄŸinen BerdicioÄŸlu, enflasyonun yükselmesine raÄŸmen faizlerin düşürülmesinin ekonomik çeliÅŸkilere iÅŸaret ettiÄŸini belirtti. OVP’nin de IMF’nin Türkiye raporlarına dayandığını ve emekçilere fayda saÄŸlamayacağını ifade etti.

BES Genel Başkanı, kamu emekçilerinin yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekti. Kamuda çalışan bekâr ve çocuksuz bir emekçinin aldığı ücretin yaşam maliyetinin altında olduğunu ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantıya katılan diÄŸer sendika yetkilileri de benzer görüşleri paylaÅŸarak, 12 Eylül’ün olumsuz etkilerinin hala devam ettiÄŸine ve daha ileri bir mücadeleye ihtiyaç olduÄŸuna dikkat çektiler. Darbenin ardından yaÅŸanan ihraçlar, hukuksuzluklar ve bugünkü benzer politikaların eleÅŸtirildiÄŸi toplantıda, ekonomik eÅŸitsizliklere ve emekçilerin yaÅŸadığı zorluklara vurgu yapıldı.

NHY