Avrupa Parlamentosu’nun Bu Yılki Türkiye Raporuna Ankara-Moskova İlişkileri Damga Vurdu

Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile ilgili yıllık raporunu yayınladı. Raporda, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik perspektifinden uzaklaştığı ve daha “gerçekçi” bir işbirliği modeline geçilmesi gerektiği belirtildi. Raporda ayrıca, Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşmasından duyulan endişe de dile getirildi.

Rapora göre, Türkiye’nin Rusya ile geliştirdiği askeri ve enerji alanındaki işbirliği, AB’nin güvenlik ve çıkarlarına zarar veriyor. Raporda, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerini satın almasının NATO ittifakını zayıflattığı ve ABD ile ilişkilerini bozduğu vurgulandı. Ayrıca, Türkiye’nin Rusya ile Akkuyu Nükleer Santrali projesinde ortak olmasının da AB’nin enerji güvenliğini tehlikeye attığı ifade edildi.

Raporda, Türkiye’nin Rusya ile Suriye, Libya ve Karabağ’daki çatışmalarda karşı karşıya gelmesinin de bölgesel istikrarsızlığı artırdığı kaydedildi. Raporda, Türkiye’ye bu ülkelerdeki sorunların çözümü için BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyması ve AB ile işbirliği yapması çağrısı yapıldı.

Raporda ayrıca, Türkiye’nin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında gerilediği ve AB değerleriyle uyumlu olmadığı da eleştirildi. Raporda, Türkiye’deki muhalefet partileri, sivil toplum kuruluşları, medya ve akademisyenlere yönelik baskılara son verilmesi istendi.

Raporda son olarak, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin önemine de değinildi. Raporda, bu konuda ilerleme sağlanabilmesi için Türkiye’nin AB’ye yönelik olumlu adımlar atması gerektiği belirtildi.

NHY/: DW – Kayhan Karaca