‘Batı Afrika’daki El Kaide Birleşmesi Büyük Bir Tehdit’

Batı Afrika’daki El Kaide oluşumlarının bütünleşerek tek örgütlenme içinde hareket etmesi, bölgedeki ABD yanlısı hükumetler için tehdit olarak değerlendirildi.

ABD İstihbaratı CIA’e yakınlığıyla bilinen bir haber analiz sitesi, yeni El Kaide oluşumunun Mali’deki heyecanlı ayrılıkçılar için yakıt görevi göreceğini ve Sahil bölgesi boyunca daha büyük koordinasyona imkan sağlayacağını belirtti.

Ensar Dine, İslami Mağrib El Kaidesi Sahra kolu, El Murabitun ve Ketibeti Macina grupları Cemaatu Nusret el İslam vel Muslimin adı altında bu ayın başlarında birleşmişti.

Cemaat Nusret el İslam vel Muslimin, İslami Mağrib El Kaidesi lideri Şeyh Ebu Musab Abdulvedud’a, El Kaide lideri Dr. Eymen Zevahiri’ye ve Taliban lideri Mevlevi Heybetullah Ahundzade’ye bağlılık yemini etmişti.

Yeni oluşum içinde yer alan grupların her biri geçtiğimiz yıl boyunca Mali’de düzenlenen 250’den fazla El Kaide bağlantılı saldırılara katkı sunmuştu.

Sahil bölgesindeki cihat faaliyetlerinin 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 150 oranında arttığı belirtiliyor. Cemaat Nusret el İslam vel Muslimin çatısı altında yer alan Ensar Dine 80 saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Operasyonların birçoğu Mali’nin kuzeyinde düzenlenirken bir kısmı güneyinde, diğer bazıları da Burkina Faso, Nijer ve Fildişi Sahillerinde gerçekleştirildi.

Cemaat Nusret el İslam vel Muslimin içinde yer alan grupların operasyon alanlarını genişlettiğine dikkat çeken haber-analiz sitesi, birleşmenin ardından yelpazenin daha da genişleyebileceği uyarısında bulundu.

Analiz sitesi, 2015 yılında İslami Mağrib El Kaidesi ile El Murabitun’un birleşmesinden sonra saldırıların Bamako, Mali, Uganda, Burkina Faso, Grand Bassam ve Fildişi Sahillerine taşındığını hatırlattı.

Grupların hepsi de pusu, el yapı patlayıcılarla bombalama gibi tipik gerilla savaş yöntemlerini kullanıyor.

Cemaat Nusret el İslam vel Muslimin kuruluş bildirgesiyle birlikte El Kaide’ye bağlılık yemini etmişti. El Kaide Merkez Komutanlığı, grubun biatını kabul ettiğini belirten bir açıklama yayınladı.