İtalyan gazeteci Türkiye’de gözaltına alındı

Ä°talyan gazeteci ve belgesel yönetmeni Gabriele Del Grande’nin Türkiye’de gözaltına alındığı belirtildi.

İtalyan basınının diplomatik kaynaklara dayanarak verdiği haberlere göre Del Grande, Suriye sınırında Hatay yakınlarında polis tarafından gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesinin henüz bilinmediği belirtiliyor.

Ansa haber ajansı, Del Grande’nin yazmakta olduÄŸu kitabı için görüşmeler yapmak üzere birkaç gün önce Türkiye’ye girdiÄŸini yazdı.

Savaştan düğün konvoyuyla kaçış

La Repubblica gazetesi de Del Grande’nin bir an önce serbest bırakılması için Ä°talyan yetkililerin devreye girdiÄŸini belirtti. Rai kanalı ise Del Grande’nin 48 saat içinde sınır dışı edileceÄŸini duyurdu.

Ä°talyan Gazeteciler Sendikası BaÅŸkanı Giuseppe Giulietti, Ä°talya BaÅŸbakanı Paolo Gentiloni ve DışiÅŸleri Bakanı Angelino Alfano’dan, Gabriele Del Grande’nin bir an önce serbest bırakılması için çalışmalarını istedi.

Göçmenleri düğün konvoyuyla Ä°sveç’e sokmuÅŸtu

35 yaşındaki Gabriele Del Grande, Fortress Europe isimli blog sitesinde göç konulu haberler ve insan hikayeleri paylaşıyordu. Del Grande, 2014’te Suriye ve Filistinli 5 göçmeni düğün konvoyuyla Ä°talya’dan Ä°sveç’e “kaçırıp” bu yolculuÄŸun belgeselini çekmiÅŸti.

Gabriele Del Grande “Gelin Tarafı” (Io Sto con la Sposa) isimli belgeseliyle ilgili olarak BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlamış ve ÅŸunları söylemiÅŸti:

“SavaÅŸtan kaçıp kurtulmaya çalışan 5 kiÅŸiye yardım etmenin ahlaki deÄŸer taşıyan bir hareket olduÄŸunu düşünüyoruz. Binlerce kiÅŸi, vizeleri olmadığı için kaçak yollarla seyahat etmeye çalışırken denizde öldü. Bu provokatif eylemimiz sayesinde Avrupa’nın sınır politikalarının kamuoyu nezdinde yeniden tartışmaya açılmasını umuyoruz.”

Del Grande, geçen aylarda da yine göçmen hikayeleri, Suriye’deki savaÅŸ ve IŞİD’le ilgili bir kitap yazmak amacıyla bir crowdfunding (kitle fonlaması) kampanyası düzenlemiÅŸti. Bu kampanya sayesinde yüzlerce bağışçıdan toplamda 48 bin euro’ya yakın fon toplayan Del Grande, kitabı için birebir savaşı yaÅŸamış ve göç etmek zorunda kalmış insanlarla görüşmeyi amaçlıyordu.

Kaynak: BBC