Ayvalık’ta Demir Madeni bu kez de keçilerin zehirlenmesine neden oldu…

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde,  bir demir zenginleştirme tesisine ait pasa yığınlarının kuvvetli yağış ve şiddetli rüzgârlar nedeniyle çökmesi sonucunda ortaya çıkan çevre kirliliğinin ardından bölgedeki bir merada otlayan yaklaşık 40 keçinin telef olması gözleri yine tesise çevirdi.

150 hane 375 nüfuslu mahallede özel bir madencilik firmasına ait tesisin maden atıklarının dereye, oradan bölgenin sulama ihtiyacını karşılayan Madra Barajı’na, oradan da denize ulaştığı belirtilirken, söz konusu tesisin yer altı kaynaklarına da zarar verdiği iddia ediliyor.

Geçtiğimiz ay, başta mahalle halkı ve ilçedeki çevrecilerin tepkisini çeken özel bir firmaya ait demir zenginleştirme tesisinin depolama alanındaki pasa yığınlarının; bölgedeki ekili alanları sulayan Madra Barajı’nı besleyen Dedetepe Deresi’ne çökmüş ve içinde arsenik ve benzeri insan sağlığına zararlı olan kimyasal atıkların bulunduğu pasa tepeleri yığınlarının çökmesi ve çevreye zarar vermişti.

Önceki gün de; geçimlerini küçükbaş hayvancılıkla sağlamaya çalışan köy sakinlerinden Fatih ve Hüseyin Kocakanat isimli kardeşler, demir zenginleştirme tesisine çok yakın bir noktada olan meralarında yetiştirdikleri Maltız cinsi keçilerinin telef olduğunu iddia edince Karaayıt Köyü bir kez daha gündeme geldi.

Bu kapsamda, Kocakanat kardeşlere ait yaklaşık 80 küçükbaş hayvandan 40’ının merada ki tesisin pasa yığınlarının arasından sızan zehirli atıkların kirlettiği dere yatağı ve çevresinde telef olmuş durumda bulundu.

Yeni doğum yapmış anaç keçilerin telef olmasının ardından yavru oğlakları elinde kalan Kocakanat kardeşler ise marketten satın aldıkları paket sütlerle bu oğlakları beslemeye çalışıyor.

Telef olan hayvanların otopsisinin yapılması için önce 1000 lira ardından ise 6000 lira talep edilen Kocakanat kardeşler ise bu parayı ödeyemediği için çaresiz kaldı. Kocakanat kardeşlerin yardımına ise Ayvalık Kent Konseyi koştu. Konsey, Kocakanat kardeşlerin telef olan hayvanlarının otopsi masrafını üstlenerek, konunun araştırılıp, incelenmesinin önünü açtı.