AYM’den Selahattin DemirtaÅŸ ve Eren Erdem’in tutukluluklarında ihlal kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM) Selahattin DemirtaÅŸ’ın ve Eren Erdem’in uzun tutukluluk baÅŸvurularını deÄŸerlendirdi. AYM, tutuklulukların makul süreyi aÅŸtığından ihlal kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Kasım 2016’dan bu yana tutuklu bulunan eski HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ’ın tutukluluk süresinin azami süreyi aÅŸması ve tutukluluk incelemesinin yapılmamasıyla ilgili baÅŸvurusunda oybirliÄŸiyle hak ihlali kararı verdi.

TutukluluÄŸun makul süreyi aÅŸtığı ve Anayasa’nın 19. maddesinin ihlal edildiÄŸine karar verildi. Mahkeme 50 bin TL manevi tazminata hükmetti. Karar bilgi için Ankara 19 ACM’ye gönderildi.

Anayasa Mahkemesi eski CHP Milletvekili Eren Erdem’in tutuklanması ile ilgili olarak da “tutuklamanın hukuki olmadığına” ve Erdem’in kiÅŸi hürriyeti ve güvenliÄŸi hakkının ihlal edildiÄŸine karar verdi.

DemirtaÅŸ, Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce “terör örgütü yöneticiliÄŸi”, “terör örgütü üyesi olmak”, “terör örgütü propagandası yapmak”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik”, “halkı kanunlara uymamaya tahrik”, “suç iÅŸlemeye tahrik”, “suçu ve suçluyu övme” suçlarından tutuklu olarak yargılanıyordu.

Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Eylül’de, üç yılı aÅŸkın süredir cezaevinde olan DemirtaÅŸ hakkındaki dosyanın Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi’nde (AÄ°HM) görülmeye baÅŸlamasına çok az bir zaman kala oy birliÄŸiyle tahliye kararı vermiÅŸti.

Ancak Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı DemirtaÅŸ’ın avukatlarının cezaevindeki süreleri hesaba katarak derhal tahliye edilmesi talebine karşılık, ana dava dışındaki baÅŸka bir davadan dolayı tutuklanmasını talep etmiÅŸ, böylece DemirtaÅŸ’ın tahliyesi engellenmiÅŸti.

Dokunulmazlıkları kaldırılan eski HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanları Selahattin DemirtaÅŸ ve Figen YüksekdaÄŸ, Kasım 2016’da, “suç iÅŸlemek amacıyla örgüt kurmak”, “terör örgütü üyesi olmak”, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “örgüt adına suç iÅŸlemek” iddialarıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.