Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında karar çıktı

Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi, “Ayhan Bora Kaplan” suç örgütüne yönelik hazırlanan 61 sanıklı davada kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, Kaplan’ı biri ağırlaÅŸtırılmış 2’ÅŸer kez müebbet ile 169 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. DiÄŸer sanıklardan 12’si müebbet, 24’ü ise deÄŸiÅŸen oranlarda hapis cezalarına mahkum edildi. 25 sanık ise beraat etti.

Davanın son duruÅŸmasında savunma yapan Kaplan, suçlamaları reddederek beraatini talep etti. Kaplan, “Ben bir suç örgütü lideri deÄŸilim. Benimle ilgili iddialar asılsızdır. Benim adım Ayhan Bora Kaplan deÄŸil, Ayhan Bora Kaya’dır. Bu ismi deÄŸiÅŸtirmemdeki amaç, ailevi sorunlardan kaçmaktır. Benimle ilgili beyanda bulunan gizli tanık ve müştekiler yalan söylüyorlar. Ben kimseye iÅŸkence yapmadım, kimseyi öldürmedim. Ben sadece bir iÅŸ adamıyım” dedi.

Mahkeme heyeti, Kaplan’ın savunmasını yeterli bulmayarak, delilleri deÄŸerlendirdi. Heyet, Kaplan’ın suç örgütü kurmak ve yönetmek, kasten öldürmeye azmettirmek, kasten öldürmek, silahlı yaÄŸma, cebir tehdit veya hile kullanarak kiÅŸiyi hürriyetinden yoksun kılma, silahla yaralama gibi suçlardan cezalandırılmasına karar verdi.

Davaya konu olan olaylar

Davanın iddianamesine göre, soruÅŸturma 7 Eylül 2023’te Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na gelerek Kaplan ve suç örgütü üyelerinden ÅŸikayetçi olan müşteki Erkan D.’nin beyanları üzerine baÅŸlatıldı. Erkan D., savcılık ifadesinde Kaplan ve suç örgütü üyelerince 2016’da 2 gün boyunca zorla alıkonularak diÅŸlerinin söküldüğünü, bu dönemde ÅŸikayetçi olduÄŸunu ancak suç örgütünün tehdit ve baskıları nedeniyle kolluktaki ifadesinde gerçekleri söyleyemediÄŸini anlattı.

SoruÅŸturma aÅŸamasında kod adıyla ifade veren gizli tanık da 2016’da gerçekleÅŸtirilen silahlı saldırıda hayatını kaybeden Mahfuz Tatar’ın, suç örgütü kurucusu ve yöneticisi Kaplan’ın talimatıyla suç örgütü üyelerince öldürüldüğü bilgisini verdi. Tatar’ın öldürülmesi olayıyla ilgili yapılan delil toplama ve deÄŸerlendirme faaliyetleri kapsamında bu suçla baÄŸlantılı olarak bir cinayetin daha iÅŸlendiÄŸi anlaşıldı. Tatar’ı silahlı suç örgütü üyesi Muhammet Kaplan ile öldüren Semih Arslan’ın, suç delillerinin gizlenmesi amacıyla suç örgütünün faaliyeti çerçevesinde kasten öldürüldüğü belirlendi.

Suç örgütünün faaliyetleri arasında uyuşturucu ticareti, haraç toplama, gasp, tehdit ve şantaj gibi eylemlerin de yer aldığı iddia edildi.