Aleviler, “Laik eğitim, insanca yaşam, demokratik Türkiye” mitingi düzenledi

İstanbul Kadıköy İskelesi’nde düzenlenen mitingde konuşan Alevi sivil toplum kuruluşu temsilcileri, AKP-MHP iktidarının baskılarına boyun eğmeyeceklerini ve karanlığa teslim olmayacaklarını vurguladı.

Mitinge, Alevi sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan, yaptığı konuşmada, “Bu ülkenin toprakları, Cumhuriyet bizim için değerli ve kıymetli. Bizim bu Cumhuriyetle bir derdimiz var. O da bu Cumhuriyetin demokratikleşmesidir” dedi.

Aslan, “Alevilerin ülkeyi bölmek istediğini dillendirenlere de yanıt veren Aslan, ‘Hadi oradan. Bu ülke bizim. Sizin gibi ırkçı, dinci, hırsız ve şeriatçılara bırakmayacağız. Bu ülkenin demokratikleşmesi için mücadele ediyoruz” diye konuştu.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz da, “Laik eğitim, insanca yaşam, demokratik Türkiye çağrımız, biz Alevilerin özlemini çektiği ve uğrunda sayısız bedeller ödediğimiz, yüreğimizden taşan yüz yıllık çağrımızdır” dedi.

Yılmaz, “Ülkeyi yöneten ve milyonları açlığa, sefalete, işsizliğe mahkum edenlere, toplumu kutuplaştıranlara, halkları ayrıştıranlara, inkarcılara, asimilasyonculara karşı bugün burada hep birlikte itiraz ediyoruz” diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, yaptığı konuşmada, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurarak dedelerimize maaş adı altında rüşvet teklif ediyorlar. Hükümetin asimilasyon üssü haline gelen bu başkanlığı tanımıyoruz, kabul etmiyoruz” dedi.

Mitingde yapılan açıklamada, “Omuz omuzayız. Zulmün, zorbalığın, yobazlığın, gerici, şeriatçı, ırkçı politikaların, faşizmin tam karşısındayız. AKP ve ırkçı faşist ortaklarının tekçi, dayatmacı, yobaz ve inkarcı politikalarını ancak omuz omuza vererek durdurabiliriz” denildi.

Açıklamada, “Ülkemiz dört bir yandan abluka altına alınmış durumdadır. Suriye başta olmak üzere etrafımız savaş çemberinin tam ortasındadır. Ülkemiz hızla bir Ortadoğu ülkesi haline dönüştürülmektedir. Emperyalizm destekli İsrail siyonizm ile gerici ve şeriatçı Hamas arasında süren savaşın yükünü ve acısını yoksul ve mazlum Filistin halkı çekmektedir. Filistin halkının onurlu özgürlük mücadelesi, bu iki gerici güç tarafından gölgelenmiştir. Biz Aleviler dünyanın neresinde olursa olsun amasız, fakatsız mazlumun yanında, zalimin karşısındayız. Bu nedenle Filistin topraklarında süren kirli savaşa bir an önce son verilmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurarak dedelerimize maaş adı altında rüşvet teklif ediyorlar. Hükümetin asimilasyon üssü haline gelen bu başkanlığı tanımıyoruz, kabul etmiyoruz. Devletin Alevisi olmayacağız. Dedelerimizi hükümetin memurları yapmayacağız” denildi.

Açıklamada, “Çocuklarımıza zulmediyorsunuz. Zorunlu din derslerini kaldırın. Ülkemizin ve halkımızın alın terlerini, rızalarını almadan dini kurumlara, Diyanet İşleri Başkanlığı’na, cemaatlere ve tarikatlara aktarıyorsunuz. Bilimin ve aydınlanmanın önünde en önemli engel haline gelen Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kaldırın. Alevilerden gasp ettiğiniz dergahlarımızı, vakıflarımızı, ibadethanelerimizi gerçek sahipleri olan Alevilere teslim edin. Bu utanç artık size yeter. Madımak Oteli’ni ‘utanç müzesi’ haline dönüştürün ve tüm katliamlarla yüzleşin. Cem ibadetimiz, cemevleri ibadethanemizdir, nokta. Cemevlerimizi ve inancımızı anayasal güvence altına alın. Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi başkanlığını derhal feshedin. Yıllardır mücadele ettiğimiz ve en önemli talebimiz olan eşit yurttaşlık hakkı talebimizi bir kez daha haykırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

NHY/ ANKA