Ahmet Türk: ‘Cumhurbaşkanını Sevenler Bile Hayır Demeli’

Türkiye’deki Kürt siyasetçilerin önde gelen isimlerinden Ahmet Türk’e göre referandum sürecinde sadece evet seçeneği olsaydı, daha iyi olurdu. Nedenini ise şöyle açıklıyor: “Çünkü bu kadar kaos yaratılmazdı ve tutuklamalar olmazdı. İnsanlar öyle bir noktaya getirilmiş ki, hayır diyecekler. Ona inanıyorlar, ama ‘ben hayır oyu kullanacağım’ demekten çekiniyorlar.”

Türk, ‘devletten yana mı olacaksınız terörden yana mı, yani hayır diyenler terörist evet diyenler devletten yana gibi bir şey bir şey’ sözleriyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhtarlara seslendiği toplantıları eleştiriyor. “Bu bir parti meselesi değil vicdan meselesidir. MHP’ye içinden yüzde 70’lere varan bir hayır sesi yükseliyor. Bunların siyasetleri ile bizim siyasetimiz birbirinin tam tersi. Ama bir vicdan muhasebesi var ve Türkiye’nin geleceğini düşündüğü için insanlar kendi iradesiyle düşüncesini ortaya koyuyor ve bu konuda hayır sesi yükseliyor.”

“Evet kampanyasına harcanan parayla GAP yaratılırdı”

Evet kampanyasına harcanan paraları da eleştiren Türk, “İstanbul’da harcanan parayla bir bölgenin kalkınmasını sağlardınız. Burada harcanan para nereden geliyor? İşte bütçeden gelen devletten para gelen paralar bu ki inanın bugün referandumda iktidar partisinin harcadığı para belediyelerin harcadığı parayla bir GAP yaratırdınız, koskoca Mezopotamya ovasını sulardınız, sorunları çözerdiniz. Yazık değil mi? Şimdi ben olsam burada yaşasam bu kadar harcama masraftan sonra evet yanlıştır derim. Ve inanıyorum ki insanlar öyle bakacaklar o reklamları kendilerine dönecek.”

Başkanlık sistemi ABD’deki gibi değil

Ahmet Türk, anayasada 18 maddelik değişiklik öngören tasarının başkanlık sistemi olmadığını savunuyor. “Başkanlık sistemlerinde denetim mekanizmaları asla ortadan kalkmaz. Kurumların birliği olmaz. Ayrı ayrı yapısı olur, muhafaza edilir. İşte Amerika’da Trump karar alıyor federal mahkeme yok diyor Türkiye’de böyle bir şey olabilir mi?

Burada yargıçlar bir konuda birilerini tahliye ediyor ikinci gün yargıçlar görevden alınıyor. Şimdi siz buna bir başkanlık sistemi kurumların özgür bağımsız olduğunu söyleyebilir misiniz?”

“Otoriter rejimler destek için karşı tarafı düşman ilan ediyor”

Kürt siyasetçi, “Ortadoğu’da yaşanan deneyimlerin tek kişinin iktidarının felaketlere yol açtığını da şu sözlerle savundu: Libya’dan tutun, Mısır’a Suriye’den Irak’a kadar otoriter rejimlerin halklara ne felaketler getirdiğini görüyoruz. Otoriter rejimler bir kesimi elinden tutmak için başka kesimi düşman ilan ederek ayakta kalıyor kalmaya çalışıyor Bu da çok tehlikeli bir durumdur. Bunu görmemiz lazım” diye konuşuyor

“Cumhurbaşkanını sevenler hayır diyerek onu korumalı

“Bunun evetle sonuçlanmayacağını inanıyorum bir hayır sesini yükseleceğine inanıyorum düşüncelerin bugün hayır cephesinde olduğuna inanıyorum ve bu Hayır’ın Türkiye’nin geleceği için hayırlı olacağına inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanı sevenler bile hayır demeli. Onu korumalı. Çünkü bu kadar yetkiyi verdiğiniz zaman ne kadar iyi insan olursanız olun o yetkiler insanları sarhoş eder. O yetkileri kullanma ihtiyacını duyar. O yetkileri kullanmam dese de onu kullanma ihtiyacı duyacak. O kullanmazsa çevresi diyecek hakkın var niye kullanmıyorsun diye. Bunu görmemiz lazım.”