Türkiye’ye Demokrasi Mesajı

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner, Türkiye’nin demokratik geleneğinin kendileri açısından derin öneme sahip olduğunu belirterek, referandum öncesinde Ankara’ya temel özgürlükler, yargı bağımsızlığı ve siyasi süreçlerin şeffaflığı konularında mesajlar verdi.

Toner, günlük basın brifinginde bir gazetecinin, Türkiye’de yüzlerce kişinin hapiste olduğu ve AGİT’in ‘hayır kampanyalarının engellendiği’ şeklindeki açıklama yaptığına işaret ederek, “Türkiye’deki mevcut koşulları nasıl görüyorsunuz?” şeklindeki sorusunu yanıtladı.

Türkiye’yi “güçlü bir müttefik, güçlü bir ortak” olarak niteleyen ve Türkiye’nin demokrasisinin kalitesi hakkında samimi diyaloglarının olduğuna değinen Toner, şöyle devam etti:

“Konuşma ve basın özgürlüğü dahil ifade özgürlüğünün korunması gerektiğine güçlü biçimde inanıyoruz. Siyasi süreçlerin şeffaf olması ve tarafların görüşlerini ifade edebilmeleri, görüşlerini halka duyurabilmeleri gerektiğine inanıyoruz.”

Toner, Türkiye’ye, siyasi özgürlüklere, ifade özgürlüğüne, yargı bağımsızlığına ve diğer temel özgürlüklere saygı duyması ve teminat altına alması için her düzeyde sürekli olarak çağrıda bulunduklarını da kaydetti.

Amerikalı sözcü, “Türkiye’nin demokrasisine, demokratik geleneğine değer veriyor ve saygı duyuyoruz çünkü açıkça söylemek gerekirse, bu bizim için derinden önemli. Söylediğim gibi, Türkiye güçlü bir müttefik ve mümkün olduğu kadar güçlü demokrasiye sahip bir Türkiye görmek istiyoruz” diye konuştu.