Türkiye’ye Demokrasi Mesajı

Amerika DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner, Türkiye’nin demokratik geleneÄŸinin kendileri açısından derin öneme sahip olduÄŸunu belirterek, referandum öncesinde Ankara’ya temel özgürlükler, yargı bağımsızlığı ve siyasi süreçlerin ÅŸeffaflığı konularında mesajlar verdi.

Toner, günlük basın brifinginde bir gazetecinin, Türkiye’de yüzlerce kiÅŸinin hapiste olduÄŸu ve AGÄ°T’in ‘hayır kampanyalarının engellendiÄŸi’ ÅŸeklindeki açıklama yaptığına iÅŸaret ederek, “Türkiye’deki mevcut koÅŸulları nasıl görüyorsunuz?” ÅŸeklindeki sorusunu yanıtladı.

Türkiye’yi “güçlü bir müttefik, güçlü bir ortak” olarak niteleyen ve Türkiye’nin demokrasisinin kalitesi hakkında samimi diyaloglarının olduÄŸuna deÄŸinen Toner, şöyle devam etti:

“KonuÅŸma ve basın özgürlüğü dahil ifade özgürlüğünün korunması gerektiÄŸine güçlü biçimde inanıyoruz. Siyasi süreçlerin ÅŸeffaf olması ve tarafların görüşlerini ifade edebilmeleri, görüşlerini halka duyurabilmeleri gerektiÄŸine inanıyoruz.”

Toner, Türkiye’ye, siyasi özgürlüklere, ifade özgürlüğüne, yargı bağımsızlığına ve diÄŸer temel özgürlüklere saygı duyması ve teminat altına alması için her düzeyde sürekli olarak çaÄŸrıda bulunduklarını da kaydetti.

Amerikalı sözcü, “Türkiye’nin demokrasisine, demokratik geleneÄŸine deÄŸer veriyor ve saygı duyuyoruz çünkü açıkça söylemek gerekirse, bu bizim için derinden önemli. SöylediÄŸim gibi, Türkiye güçlü bir müttefik ve mümkün olduÄŸu kadar güçlü demokrasiye sahip bir Türkiye görmek istiyoruz” diye konuÅŸtu.