ABD’de Yemin Töreni Öncesi “İç Tehdit” Kaygısı

ABD Federal Soruşturma Dairesi (FBI) Joe Biden’ın 20 Ocak Çarşamba günü yapılacak yemin töreni öncesinde, güvenlik güçleri içinden düzenlenebilecek olası bir saldırıya karşı önlem almak amacıyla Ulusal Muhafız Birliği bünyesinde Washington’da görev yapacak 25 bin askeri güvenlik taramasından geçiriyor.

ABD Ordusu Genel Sekreteri Ryan McCarthy, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, kendisinin ve başka liderlerin herhangi bir tehdide ilişkin kanıta rastlamadıklarını söyledi. McCarthy, yapılan güvenlik taramalarında Washington’da görev başında olacak Ulusal Muhafız’larla ilgili şimdilik herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını da bildirdi.

McCarthy, yemin töreni günü Washington’da güvenliği sağlamakla görevlendirilen Ulusal Muhafız birlikleri hakkında, “Bu operasyonda görevlendirilen her bir kişiyi ikinci, üçüncü kez inceliyoruz, süreci devam ettiriyoruz” dedi.

Ordu Genel Sekreteri, yemin töreni günü öncesinde silahlı gösteriler düzenleme hazırlığında gruplar olduğu yönünde istihbarat aldıklarını kaydetti.

Güvenlik meselesi, Biden’ın yemin töreninin binlerce Başkan Trump destekçisinin ABD Kongresi’ne baskın düzenlemesinden iki hafta sonra yapılacak olması nedeniyle normalden çok daha büyük bir odak noktası haline geldi. Başkan Trump, ABD Kongresi’nin Biden’ın aldığı Seçiciler Kurulu oylarını tescillediği sırada destekçilerine Kongre binasına doğru yürüyüşe geçmeleri talimatı vermişti.

Yoğun güvenlik önlemleri altındaki Washington’da Pazartesi günü Kongre binası, yakında çıkan yangın nedeniyle geçici olarak kapatıldı. Binaya giriş ve çıkışlar tedbir nedeniyle yasaklandı.

Olay, 20 Ocak’ta başkanlık görevini Donald Trump’tan devralacak Joe Biden’ın yemin töreninin provası sırasında yaşandı. Kongre’ye yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıkta bir evsiz barınağında çıkan yangın nedeniyle gökyüzüne yayılan duman, yetkilileri harekete geçirdi.

Güvenlik yetkilileri, yangının bölge sakinleri ve yemin töreni için tehdit oluşturmadığını açıkladı. Yerel itfaiye ekipleri yangını hızla söndürdü. Yetkililer, Kongre’nin önlem nedeniyle kapatıldığını, bazı kişilerin de yine aynı gerekçeyle tahliye edildiğini bildirdi.

Yetkililer ayrıca yemin töreninin provasında 3 Kasım seçimlerinin galibi Joe Biden’ın ya da yardımcısı Kamala Harris’in bulunmadıklarını kaydetti.

Kongre polisi daha sonra yaptığı açıklamada yangının kontrol altına alındığını ve Kongre’ye giriş-çıkış yasağının kaldırıldığını bildirdi.

Tel örgü ve dikenli tellerle çevrelenen ABD Kongre binasının etrafı, yemin töreni öncesinde silahlandırılmış bir bölge haline geldi. Washington’un merkezinde Kongre binası ve Washington Anıtı arasında kalan ve National Mall olarak bilinen alan civarındaki yollar ve metro istasyonları kapatıldı. Potomac Nehri üzerinde Virginia eyaletiyle Washington’u birbirine bağlayan köprüler de trafiğe kapandı. Patlak verebilecek olası şiddet eylemlerinin önüne geçmek için binlerce Ulusal Muhafız birliği ve polis, kent çapında konuşlandırıldı.

Biden, güvenlikle ilgili kaygıların artmasına rağmen törenin geleneksel mekanı olan Kongre’nin batı kanadındaki merdivenlerde, açık havada yemin etmeyi planlıyor.

Biden 20 Ocakta nasıl yemin edecek?

Biden yönetiminin iletişim direktörlüğü görevini üstlenecek olan Kate Bedingfield, ABC Televizyonu’nda yayınlanan This Week programında yaptığı açıklamada, “Planımız ve beklentimiz, seçilmiş başkan Biden’ın Kongre’nin batı kanadında ayın 20’sinde yanında ailesiyle beraber İncil’e elini koyarak başkanlık yemini etmesi yönündedir” dedi.

Bedingfield, Biden ekibinin “yemin töreninin güvenlik içinde yapılmasını garanti altına almak için bir yıldan uzun süredir planlama yapan ABD Gizli Servis’ine ve Gizli Servis’in ortaklarına inancının tam olduğunu” dile getirdi.

Başkan Trump, seçim yenilgisini kabul etmeyi ve Biden’ı kutlamayı reddetmiş ancak 20 Ocak Çarşamba günü yeni bir yönetimin işbaşına geleceğini kabul etmişti.

Yemin töreni ABD siyasi tarihinde nasıl bir gelenek?

ABD başkanları, geleneksel olarak 160 yıldır iktidarın barışçı şekilde el değiştirmesinin bir simgesi olarak yeni seçilen başkanların yemin törenine katılır. Ancak Trump, bu geleneği çiğneyerek Biden’ın yemin törenine katılmayacağını açıklamıştı. Başkan Yardımcısı Mike Pence ise törende hazır bulunacağını bildirmişti.

Trump, bunun yerine 20 Ocak Çarşamba sabahı Washington’dan kırmızı halılı bir törenle ayrılmayı planlıyor. Andrews Hava Üssü’nde başkanlık uçağı Air Force One’a binecek olan Trump, Mar-a-Lago malikanesinin bulunduğu Florida eyaletine uçacak.