ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya ve Çin’in uluslararası ticarette ABD dolarına alternatif yaratma çabalarında önemli zorluklarla karşılaşacaklarını söyledi.
Rusya, Avrupa Birliği ve ABD yaptırımlarının genişlemesi karşısında “dost olmayan” para birimleriyle yapılan işlemlerden hızla çekiliyor.
Bu çerçevede Rusya, Çin ve Hindistan gibi büyük ticaret ortaklarıyla olan anlaşmalarında dolardan uzaklaşarak ruble ve yerel para birimlerine yöneldi.
ABD Temsilciler Meclisi Tahsisatlar Alt Komitesinin bir oturumunda konuşan Yellen, “Doların dünyanın rezerv para birimi olarak kalmasını kesinlikle istiyorum. Rusya ve Çin’in doların kullanılmasını önleyen başka bir sistem geliştirmeye çalışmak için sahip oldukları bir motivasyon var” dedi.
Yellen, Moskova ve Pekin’in amaçlarına ulaşmalarının “son derece zor” olacağını ifade etti.
Rusya, 2014 yılında, Kırım’ı ilhak etmesi üzerine Batılı ülkelerin yaptırım uygulamaya başlaması karşısında ekonomisini dolarsızlaştırmaya girişti.
Dolarsızlaştırma süreci, Batı ülkelerinin geçen yıl Rusya’nın 300 milyar dolardan fazla döviz rezervi ve diğer varlıklarını dondurmasından sonra hızlandı.
Rusya Merkez Bankasının son verileri, Çin yuanının Rusya’nın dış ticaretinde önemli bir oyuncu haline geldiğini gösteriyor.
Yuanın, Rusya’nın Ocak 2022’de ithalat anlaşmalarındaki payı sadece yüzde 4 iken, geçen yılın sonunda bu pay yüzde 23’e yükseldi. Yuanın ihracat anlaşmalarındaki payı da yüzde 0,5’ten yüzde 16’ya çıktı.
Buna karşılık, ABD doları ve avronun Rusya’nın ihracat anlaşmalarındaki payı Ocak 2022’de yüzde 65 iken, Aralık ayında yüzde 46’ya düşerek önemli ölçüde azaldı.
Moskova Borsası verilerine göre, Şubat ayında yuan, Rus borsasında en çok işlem gören para birimi olarak ilk kez doları geride bıraktı.
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024