4 yıl önce AKP pankartı

1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayıp, 1977’deki katliamda yitirilenleri anmak isteyenlere Yenikapı’yı adres gösteren BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın partisi AKP’nin 2010 yılında astığı afiÅŸ çok konuÅŸulacak cinsten…

Türkiye günlerdir sendikalar ile AKP hükümeti arasındaki ‘1 Mayıs’ta Taksim’ polemiÄŸini tartışıyor. Emekçiler Taksim’i isterken, BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan da Yenikapı’yı adres gösteriyor, partisinin grup toplantısında “Taksim’den ümidinizi kesin. Devletle gerilime girmeyin. Taksim ısrarına biz, hiç kimse kusura bakmasın, iyi niyetle bakmayız, bakamayız” ifadelerini kullanarak gerilimi artırmaya devam ediyor. 1 Mayıs kutlamaları için adres gösterdiÄŸi Yenikapı’daki meydanın özel olarak hazırlandığını belirten ErdoÄŸan, buranın Taksim Meydanı’ndan daha büyük olduÄŸunu belirterek, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayıp, 1 Mayıs 1977’deki katliamı anmak isteyenlere de “Yenikapı’yı seçmeniz halinde toplu ulaşımı da ücretsiz yaparız” ÅŸeklinde bir de mesaj gönderdi.

AÇIKLAMA YAPMAK İSTEYENLERE BİLE GAZ

ErdoÄŸan’ın bu konuÅŸmasından sadece bir gün önce DÄ°SK’e baÄŸlı sendikalara mensup yaklaşık 300 kiÅŸi Taksim’de açıklama yapmak istemiÅŸti. Açıklamadan saatler önce Taksim’i adeta kuÅŸatan polis, açıklamaya izin vermemiÅŸti. Sendikacıları, Taksim Hill Otel önünde ablukaya alan polis, meydana çıkılmasına deÄŸil, açıklamanın baÅŸlamasına bile saatlerce izin vermedi. Kalkanlarla sendikacıları otel önünde sıkıştıran çevik kuvvet ekibi, biber gazı kullanarak gruptakileri dağıtmak istemiÅŸti.

ÇOK DEĞİL SADECE 4 YIL ÖNCE AKP

YaklaÅŸan 1 Mayıs öncesinde açıklamalar sürerken, 2010 yılında çekilen bir fotoÄŸraf gündeme oturacak cinsten. Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat tarafından, 2010 1 Mayıs’ında Taksim’e çıkan Tarlabaşı yokuÅŸunda çekilen fotoÄŸrafta AKP’nin bir afiÅŸi yer alıyor. Bugün, “Miting mi yapacaksan git Yenikapı’ya Maltepe’ye. Bundan sonra bazı ilçelerimizde de butik meydanlar düzenleme kararı aldık. Ama gelip esnafın camını çerçevesini indirecek ÅŸekilde Taksim’de Kadıköy’de bunları yapmak mümkün deÄŸil. Kesinlikle bunlara fırsat vermeyeceÄŸiz” diye konuÅŸan BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın partisi AKP’nin imzasını taşıyan pankartta, “Artık 1 Mayıs hem bayram hem de Taksim’de. Kutlu olsun” ifadeleri yer alıyor.

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi