4 yıl önce AKP pankartı

1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayıp, 1977’deki katliamda yitirilenleri anmak isteyenlere Yenikapı’yı adres gösteren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi AKP’nin 2010 yılında astığı afiş çok konuşulacak cinsten…

Türkiye günlerdir sendikalar ile AKP hükümeti arasındaki ‘1 Mayıs’ta Taksim’ polemiğini tartışıyor. Emekçiler Taksim’i isterken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Yenikapı’yı adres gösteriyor, partisinin grup toplantısında “Taksim’den ümidinizi kesin. Devletle gerilime girmeyin. Taksim ısrarına biz, hiç kimse kusura bakmasın, iyi niyetle bakmayız, bakamayız” ifadelerini kullanarak gerilimi artırmaya devam ediyor. 1 Mayıs kutlamaları için adres gösterdiği Yenikapı’daki meydanın özel olarak hazırlandığını belirten Erdoğan, buranın Taksim Meydanı’ndan daha büyük olduğunu belirterek, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayıp, 1 Mayıs 1977’deki katliamı anmak isteyenlere de “Yenikapı’yı seçmeniz halinde toplu ulaşımı da ücretsiz yaparız” şeklinde bir de mesaj gönderdi.

AÇIKLAMA YAPMAK İSTEYENLERE BİLE GAZ

Erdoğan’ın bu konuşmasından sadece bir gün önce DİSK’e bağlı sendikalara mensup yaklaşık 300 kişi Taksim’de açıklama yapmak istemişti. Açıklamadan saatler önce Taksim’i adeta kuşatan polis, açıklamaya izin vermemişti. Sendikacıları, Taksim Hill Otel önünde ablukaya alan polis, meydana çıkılmasına değil, açıklamanın başlamasına bile saatlerce izin vermedi. Kalkanlarla sendikacıları otel önünde sıkıştıran çevik kuvvet ekibi, biber gazı kullanarak gruptakileri dağıtmak istemişti.

ÇOK DEĞİL SADECE 4 YIL ÖNCE AKP

Yaklaşan 1 Mayıs öncesinde açıklamalar sürerken, 2010 yılında çekilen bir fotoğraf gündeme oturacak cinsten. Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat tarafından, 2010 1 Mayıs’ında Taksim’e çıkan Tarlabaşı yokuşunda çekilen fotoğrafta AKP’nin bir afişi yer alıyor. Bugün, “Miting mi yapacaksan git Yenikapı’ya Maltepe’ye. Bundan sonra bazı ilçelerimizde de butik meydanlar düzenleme kararı aldık. Ama gelip esnafın camını çerçevesini indirecek şekilde Taksim’de Kadıköy’de bunları yapmak mümkün değil. Kesinlikle bunlara fırsat vermeyeceğiz” diye konuşan Başbakan Erdoğan’ın partisi AKP’nin imzasını taşıyan pankartta, “Artık 1 Mayıs hem bayram hem de Taksim’de. Kutlu olsun” ifadeleri yer alıyor.

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi