YSK’nın gerekçesine hukukçu yorumu: Pes!

Yüksek Seçim Kurulu(YSK)’nun resmi internet sitesine konulan açıklamada, Kurul’un, mühürsüz pusula ve zarfların, yürürlükteki Seçim Kanunu’na aykırı biçimde geçerli kabul edilmesine ilişkin kararı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi(AİHS)’ne dayandırıldı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) referandumla ilgili tespit ettiği hukuksuzlukları açıklamasının ertesinde YSK internet sitesine konulan kararın gerekçesinde şunlara yer verildi:

“Serbest ve demokratik seçim hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Ek 1 No’lu Protokolün 3’üncü maddesi ile güvence altına alınmıştır. Ek 1 Protokol 3’üncü madde, sadece milletvekili seçimine ilişkin seçme hakkını düzenlemekle birlikte özü itibariyle serbest seçim hakkını önemsemekte ve koruma altına almaktadır.”

‘HATASI OLANLAR İÇİN SUÇ DUYURUSU’

YSK’nın kararında, “Açıklanan nedenlerle; 1- Yüksek Seçim Kurulu tarafından gönderildiğinde şüphe bulunmayan hallerde, sandık kurullarının hata veya ihmali sonucu mühürlenmeyen oy zarfı ve oy pusulası ile kullandırılan oyların geçerli kabul edilmesi gerektiğine, 2- Hata veya ihmali tespit edilen sandık kurulu başkan ve üyeleri hakkında ilgili seçim kurullarınca yasal gereğinin takdir ve ifası için suç duyurusunda bulunulması gerektiğine… oy birliğiyle karar verilmiştir” denildi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “YSK’nin gerekçeli kararı da ayrı bir skandal. Karar referanduma AİHS uygulanmaz ama ben yine de uyguladım diyor. Pes!” yorumunu yaptı.