Yemen’de yaşanan insani kriz 2020 yılında iç savaş, kıtlık ve Covid-19 salgını nedeniyle daha da kötüye gitti.
Ülkede 2014 yılında başlayan iç savaş nedeniyle Yemen halkının yaşadığı insani kriz kritik boyutlara ulaştı. BM raporlarına göre, Yemen’de yaklaşık 30 milyonluk nüfusun yüzde 80’i yardıma muhtaç durumda.
Birleşmiş Milletler (BM) ve insani yardım kuruluşları, 2020 yılında maddi yetersizlik, finansman eksikliği gibi sebeplerden ötürü Yemen’e yeterince yardım edemedi.
Planlamalara göre ülkedeki insani yardım faaliyetleri için 2020 yılında 3 milyar 200 milyon dolara ihtiyaç duyulurken, Yemen’deki BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinden (OCHA) aralık ayında yapılan yazılı açıklamada bu rakamın 1 milyar 650 milyon dolarda kaldığı belirtildi.
BM’den eylül ayında yapılan açıklamada da Yemen’de 300’den fazla sağlık merkezince yürütülen gıda ve sağlık yardımlarının azaltıldığı ve 45 yardım programından 15’inin durdurulduğu kaydedildi.
Kıtlık felaketini önleme ihtimali her geçen gün azalıyor
Ülkede 2020 yılında çatışmaların artması ve insani yardımların zayıflaması nedeniyle açlık ve yetersiz beslenme sorunu görülmemiş boyutlara ulaştı.
DSÖ ve UNICEF’in aralık ayında yaptıkları açıklamalarda, Yemen’deki kıtlık felaketini önleme ihtimalinin her geçen gün azaldığı ifade edildi.
Geçtiğimiz yıl Yemen’in güneyindeki yetersiz beslenme vakalarında yaklaşık yüzde 10’luk bir artış olduğu belirtildi.
Dördüncü derecede yetersiz beslenmeden muzdarip Yemenlilerin sayısının 2021’in ilk yarısında 5 milyona çıkmasının beklendiği bilgisine yer verilen açıklamada, ülkenin yarıdan fazlasının yetersiz beslenme kriziyle karşı karşıya olduğu vurgulandı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Yemen için acilen harekete geçilmediği takdirde, yetersiz beslenme nedeniyle milyonlarca kişinin ölümüyle sonuçlanacak bir felaket konusunda uyardı.
Covid-19 salgınının etkileri
Son açıklamalara göre, Covid-19 nedeniyle ülkede 2 bin 101 kişinin hastalandığı ve 610 can kaybının olduğu belirtilirken, salgın ülke ekonomisi üzerinde de ciddi olumsuz sonuçlar doğurdu.
Virüs salgınıyla ilgili verilerin Husilerin kontrolündeki bölgeleri kapsamadığı Yemen’de, BM raporlarına göre virüs testi yapılamadığı için gerçek tablonun açıklanan sayılardan daha kötü olduğuna dikkat çekildi.
Sağlık hizmetlerinin yetersizliğine işaret edilen BM raporlarında, Yemen’de “vaka sayılarına kıyasla ölüm oranının en yüksek seviyede” olduğu vurgulandı.
6 yıldır devam eden iç savaşın bitmesi konusunda ilerleme kaydedilememesi durumunda 2021 yılının da kötü geçmesi bekleniyor.
UNICEF’in kasım ayı sonunda yaptığı açıklamada 12 milyon çocuğun acil yardıma ihtiyaç duyduğu ve ülkenin bazı bölgelerindeki çocuklar arasında akut yetersiz beslenme oranlarının 2020’de yüzde 10’luk bir artışla en yüksek seviyeye ulaştığı ifade edildi.
BM ülkede devam eden iç savaşın yanı sıra, yetersiz beslenme ve kolera gibi hastalıklar yüzünden yaklaşık 233 bin kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024