ABD’li Washington Post gazetesi bugünkü sayısının baÅŸyazısında ErdoÄŸan’ın Türkiye’yi “kasvetli totaliter bir hapishaneye” çevirdiÄŸi yorumunda bulundu.
Washington Post, Türkiye’de 23 gazetecinin Twitter üzerinden paylaÅŸtıkları mesajlar nedeniyle “terör örgütü üyeliÄŸiyle” suçlandıklarını ve 2 ila 7 yıl arasında hapis cezası aldıklarını belirtti.
Gazetede, “Türkiye’de CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan yönetimi altında bir tweet suça, sorunlu bir demokrasi de diktatörlüğe dönüşüyor. YavaÅŸ yavaÅŸ ama durdurulamaz biçimde aydınlanmış ılımlılığın bir örneÄŸi olan ülke, ErdoÄŸan tarafından kasvetli totaliter bir hapishaneye dönüştürülüyor” denildi.
BBC Türkçe’nin haberine göre, 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sonrasında ErdoÄŸan’ın basında, hükümette, akademik dünyada ve emniyet güçleri arasında düşman olarak algıladığı kiÅŸilere karşı “baskı kampanyası” baÅŸlattığı ve bu süreçte 60 bin kiÅŸinin tutuklandığı, 150 bin kiÅŸinin de iÅŸini kaybettiÄŸi belirtildi.
BaÅŸyazıda ErdoÄŸan’ın ana hedefinin ABD’de yaÅŸayan Fethullah Gülen olduÄŸu ancak Gülen’in suçlamaları reddettiÄŸi yer aldı.
Türkiye’nin bir zamanlar bağımsız güçlü bir medyası bulunduÄŸu yorumu paylaÅŸan gazete, “Fakat ErdoÄŸan medya kuruluÅŸlarını kapatarak, bazılarını yeni mülkiyetlere zorlayarak ve kendine yakın yargıçlar ve savcıları kullanarak pek çok cephede kampanya baÅŸlattı” dedi.
BaÅŸyazıda “Bu davalar Türkiye’nin Batılı demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerinden ne kadar uzaÄŸa düştüğünü gösteriyor. ErdoÄŸan memnuniyet içinde Rusya, Çin, Mısır, Küba ve meÅŸruluÄŸun korku ve düşünce kontrolü altında olduÄŸu diÄŸer ülkelerle birlikte yürüyor. ErdoÄŸan’ın diktatörlüğünün adı konmalı. Kulaklarını tıkasa bile, ABD ve diÄŸer ülkeler sesli biçimde protesto etmeli” ifadeleri yer aldı.
Son davalarda gazetecilerin ve editörlerin Twitter’daki mesajları nedeniyle hüküm giydiÄŸini söyleyen gazete, iki gazeteciyi temsil eden avukat Barış Topuk’un “Kanımızca sanıkların üye olmakla suçlandıkları örgütün ismi TTO yani Twitçi Terör Örgütü olmalı” sözlerine yer verdi.
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024