Twitter, Rusya’nın sansürünü aşmak için ‘onion’ uzantılı yeni bir çözüm geliştirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus medyasına yaptırımlar uygulayan Twitter’a getirdiği yasağı aşmak için sosyal medya devi yeni bir çözüm getirdi.

Buna göre Twitter, Tor ağı üzerinden erişilebilen onion uzantılı özel web sitesini başlattı ve desteklenen tarayıcılar listesine Tor’u da ilave etti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sürerken Moskova yönetimi, Rus medyasına yaptırımlar uygulayan sosyal medya devleri Facebook ve Twitter’ı ülkede yasaklama kararı almıştı.

Bu yasağın ardından Rusya’da, yasaklı sitelere girilebilmesini sağlayan VPN yazılımlarına yönelik talepte büyük bir artış görüldü.

Sansürü aşmak için çalışmalar yapan Twitter, Tor ağı üzerinden erişilebilen onion uzantılı web sürümünü kullanıma açma kararı aldı.

Twitter onion servisine, Tor ağını destekleyen bir tarayıcı aracılığıyla “https://twitter3e4tixl4xyajtrzo62zg5vztmjuricljdp2c5kshju4avyoid.onion” linki üzerinden ulaşmak mümkün.

Servisin geliştirme sürecinde görev alan yazılım mühendisi Alec Muffett, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Benim için şimdiye kadarki en önemli ve uzun zamandır herkesin beklediği tweeti paylaşıyorum. Twitter adına, yeni Tor onion servisini duyurmaktan mutluluk duyuyorum.” dedi.

Twitter’ın her zamanki internet sitesine de Tor ağı ile erişilebilirken, yeni sürüm sayesinde sosyal medya platformunun yasaklandığı ülkelerde yaşayan kullanıcılar sansüre uğramadan Twitter’a ulaşabilecek.

Paylaştığı tweette 2014’ten beri Twitter’ın onion özel sürümünü geliştirme fikrini düşündüğünü söyleyen Alec Muffett, bunu hayata geçirebildiği için çok mutlu olduğunu ve Tor ağının kullanıcılara daha fazla güvenlik ve gizlilik sağlayacağını söyledi.

Onion, genellikle “Dark Web”de yasa dışı faaliyetler yürütmek amacıyla kullanılıyor. Bunun en önemli nedeni, bu alan adı sayesinde sunucu ile bilgisayar arasındaki bağlantı trafiğinin şifrelenerek kullanıcı takibinin engellenebilmesi.

Onion sitelerine internet servis sağlayıcılarının sunduğu DNS bağlantısıyla ve Chrome, Firefox gibi bilinen tarayıcılarla erişilemiyor.