TİP’ten Can Atalay için 85 yerde açıklama

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Gezi Davası’ndan 18 yıl hapis cezası alan ve Hatay’dan milletvekili seçilen Can Atalay’ın tahliye edilmesini talep ediyor. TİP, 36 ilde 85 ayrı noktada düzenlediği basın açıklamalarıyla “Halkın iradesini saymamak suçtur” mesajını dile getirdi.

TİP Genel Merkezi, yaptığı açıklamada Hatay’dan seçilen milletvekili Can Atalay’ın serbest bırakılmasını talep etti. Açıklamada, “Hukuksuzluğa son verin” denilerek, “Yetkinizi aldığınız yasaları uygulayın. Can Atalay’ın seçilmiş bir milletvekili olarak yasama faaliyetlerine katılmasının önündeki engellerin kaldırılmasını, Türkiye Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile koruma altında olan seçme ve seçilme hakkının derhal yerine getirilmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

İstanbul Okmeydanı’nda gerçekleşen açıklamada, birçok TİP üyesi “Can Atalay’ı serbest bırakın” pankartı taşıdı. “Can Atalay Meclise” ve “Can Atalay’a özgürlük” dövizleriyle birlikte yapılan açıklamada, “Halkımızın iradesini gasp edenlere sesleniyoruz, derhal serbest bırakın” çağrısı yapıldı.

İstanbul’un yanı sıra Zonguldak, Diyarbakır, Çanakkale, Mardin, İzmir, Tekirdağ, Kayseri gibi birçok ilde de benzer açıklama ve eylemler gerçekleştirildi.

Adana’da yapılan açıklamada, Atalay’ın fotoğrafları taşındı ve konuşan avukat Onurcan Gürbüz, Atalay’ın tahliye edilmesi için yapılan başvuruya henüz yanıt verilmediğini belirtti. Gürbüz, “Seçilmesinin üzerinden 3 hafta geçmesine rağmen Can Atalay neden hala serbest bırakılmadı? Can Atalay neden Meclis’te yemin edip görevine başlayamadı? Can Atalay ne zaman Hatay’a ulaşıp enkaza çevrilmiş olan şehrin imarı için yurttaşlarla beraber çalışmalarına başlayabilecek?” sorularını yöneltti.

TİP tarafından yapılan açıklamalarda, seçilmiş bir vekilin tahliye edilmemesinin suç olduğu vurgulanarak, Anayasal kurumların Anayasa’ya uymaları gerektiği belirtildi. Ayrıca, halkın iradesine ve hukuka saygı çağrısı yapılarak, Can Atalay’ın özgürlüğüne kavuşması talep edildi.

Can Atalay kimdir?

Can Atalay, 24 Mart 1976’da İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Bir süre NTV’nin hukuk departmanında çalıştı. Gülen Cemaati’nin kamu kurumlarında gizlice örgütlenmesiyle ilgili araştırmaları nedeniyle yargılanan gazeteci Ahmet Şık’ın avukatlığını yaptı. Soma Faciası, Ermenek maden kazası, Adana öğrenci yurdu yangını, Çorlu tren kazası gibi Türkiye’deki birçok toplumsal dava ile gazeteci ve yazarların düşünce özgürlüğü davalarında avukatlık yaptı. Gezi Parkı’na AVM yapılması girişimine karşı kurulan Taksim Dayanışması’nın avukatlığını yürüttü. Gezi Parkı davasında yargılandı, 2022’de 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2023 genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçildi.