Time, Ä°ranlı kadınları ‘Yılın Kahramanları’ seçti

Time dergisi, Mahsa Emini’nin hayatını kaybetmesiyle baÅŸlayan protestolara öncülük eden Ä°ranlı kadınları “Yılın Kahramanları” seçti.

ABD’de haftalık yayın yapan Time dergisi, Ä°ranlı kadınların ülke yönetimine karşı uzun süredir gerçekleÅŸtirdikleri protestolar nedeniyle “Yılın Kahramanları” olarak seçildiÄŸini duyurdu.

Time, Emini’nin “başörtüsü kurallarına uymadığı” gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi üzerine baÅŸlayan ve yaklaşık 3 aydır devam eden protestoların ülke yönetimine karşı bugüne kadar yapılan en uzun süreli gösteriler olduÄŸuna dikkati çekti.

Gösterilere katılan Ä°ranlı kadınları, “eÄŸitimli, laik, liberal” olarak nitelendiren Time dergisi, “kadınların son iki-üç yıldır gösterdikleri direniÅŸle ülkedeki zorunlu başörtüsü uygulamasını fiilen sona erdirdiÄŸi” deÄŸerlendirmesine yer verdi.

Angelina Jolie ile röportaj
Öte yandan Amerikalı aktris Angelina Jolie, 20 Eylül’de ülkenin batısındaki KirmanÅŸah eyaletindeki gösteriler sırasında güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü iddia edilen 62 yaşındaki Minu Mecidi’nin kızı aktivist Roya Pirayi ile röportaj yaptı.

Roya’nın annesi, muhalif haber kaynaklarına göre, gösteriler sırasında güvenlik güçleri tarafından saçma atan bir tüfekle vuruldu. Mecidi’nin, hastaneye giderken hayatını kaybettiÄŸi belirtildi.

KirmanÅŸah Savcısı Åžehram Keremi ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Minu Mecidi ve diÄŸer iki kiÅŸinin ölümüyle sonuçlanan gösteriler sırasındaki cinayetlerin “rejim karşıtı güçler tarafından iÅŸlendiÄŸini” söyledi.

Annesinin kabrinin başında çekilen fotoÄŸrafı protestoların simgelerinden biri haline gelen Pirayi, Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron tarafından 12 Kasım’da Paris’te kabul edildi.

Amerikalı aktris ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Ä°yi Niyet Elçisi Jolie’nin yaptığı ve Time dergisi tarafından yayınlanan röportajda, Pirayi, annesinin cenazesinden sonra ülkesinden ayrılarak Fransa’ya gittiÄŸini anlattı.

Röportaj sırasında “Daha önce de protestolar olmuÅŸtu peki bu sefer farklı hissediyor musun?” ÅŸeklindeki soruya Pirayi, “Bu ayaklanma kadınlara özgürlük talep etmekle baÅŸladı. Mahsa’nın ölümü bir kıvılcım gibiydi. Åžimdi Ä°ran’ın her yerinden tüm etnik kökenler birleÅŸmiÅŸ durumda.” ifadelerini kullandı.

Pirayi, “Bütün insanlar ülkelerini geri almak istiyor. Erkekler ve kadınlar yan yana savaşıyor ve bu çok büyük bir ÅŸey. Çünkü kadınlar için özgürlük talep etmenin tüm toplum için özgürlük anlamına geldiÄŸini herkes biliyor.” dedi.